eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Egy strucc figyel a kerítésen át a veresegyházi Medveotthonban 2013. január 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Állati felfedezés: maszk válthatja ki a tesztet a fertőzöttség jelzésére

Struccsejtek felhasználásával készülhetnek a különleges védőeszközök.

A nagymadarakból nyert antitesteket használtak fel japán kutatók ahhoz, hogy a maszkot aztán ultraibolya fénnyel megvilágítva el tudják dönteni, fertőzött volt-e az, aki a védőeszközt viselte. Amennyiben vírushordozón volt a maszk, annak egyes részei fénylenek megvilágítást követően.

A Kiotói Egyetem kutatójának, Cukamoto Jaszuhirónak munkája nagyon olcsó tesztelési lehetőséget jelenthetne a fertőzöttek kiszűrésére, írja a The Guardian. A kutató struccok antitestjeivel vonta be a maszkokat – azt már korábbi kutatásokból tudjuk, hogy ezek az állatok igen ellenállóak a koronavírusnak. Ezt követően egy kisebb létszámú kísérlet önkéntesei 8 órán át viselték a maszkot, majd miután levették azt, olyan anyaggal permetezték be a védőeszközt, amely fluoreszkál ultraibolya fény alatt, ha a vírus jelen van a mintán.

A kísérletben részt vevő fertőzöttek maszkjai orrnyílásaik és szájuk környékén fluoreszkáltak.

A kutatók azt remélik, tovább tudják fejleszteni a maszkot és az majd már anélkül is jelzi a vírus jelenlétét, hogy be kellene valamivel permetezni.

Cukamoto állatorvos-professzorként és az egyetem elnökeként évek óta tanulmányozza a struccokat, itt keresi a módját annak, hogy a struccok immunitásának erejét a madárinfluenza, az allergia és más betegségek elleni küzdelemben állíthassa a csatarendbe. A professzor saját fertőzöttségét is saját maszkja viselésével fedezte fel – később teszt is megerősítette, hogy átesett a koronavírusom.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×