eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Újabb koronavírus-változat ad okot aggodalomra

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is megjelent már az AY.4 egy új változata, a kutatók sürgősen vizsgálnák, mire képes ez a törzs.

A delta variánsnak már számos alváltozata van, melyek közül az AY-családba tartozóval kapcsolatosan merültek most fel aggodalmak. A mutáns törzs július óta gyorsan terjed Nagy-Britanniában a Newsweek cikke szerint, illetve mostanra már az USA-ban is megjelent, igaz, ott egyelőre csak hat mintában sikerült szekvenálni.

A Nagy-Britanniában felfedezett friss esetek 80 százalékáért jelenleg az AY.4 törzs felel, ennek az alváltozatnak egy frissebb mutációjáról van most szó, amely tartalmazza a Y145H mutációt is a tüskefehérjén.

Az utóbbi napokban ez az Cornelius Roemer bioinformatikus javaslata alapján

AY.4.2 nevet viselő új törzs okozza a friss esetek 8 százalékát a briteknél.

Scott Gottlieb, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) korábbi biztosa egy vasárnapi tweetben arról írt, hogy július óta egyre gyakoribbá vált ez a változat.

"Sürgősen kutatnunk kell, hogy kiderítsük, ez a delta változat fertőzőbb-e és elkerüli-e az immunitást. Nincs egyértelmű jele annak, hogy lényegesen fertőzőképesebb lenne, de azon kell dolgoznunk, hogy gyorsabban jellemezzük ezt és más új variánsokat is" – írta.

Szakértők szerint egyelőre nem kell a variánstól annyira tartani, mivel nem terjed annyira drasztikusan, mint annak idején a delta tette, ezzel együtt érdemes rajta tartanunk a szemünket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×