eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2019. március 8-án közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajója dokkolni készül a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljához március 3-án. A Dragon március 8-án, hatnapos tesztrepülés után levált a Föld körül keringő állomásról, és visszaindult a bolygóra. Az Atlanti-óceán vizébe fog megérkezni, ahol a GO Searcher nevű hajó várja majd.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA – képünk illusztráció

Kilométer hosszúságú űrmonstrum építésébe kezd Kína

Az összeszerelés biztosan az űrben zajlik majd, részletekben.

Egy „ultranagy” űrhajó építéséről és pályára állításáról döntött Kína, melyet az elkövetkező években terveznek összerakni, az űrben – írja a Hvg.hu a South China Morning Postra hivatkozva.

A külföldi portál szerint a tudományos és technológiai tárca nemrég felhívást tett közzé kínai kutatók számára, hogy különféle paramétereket szem előtt tartva tervezzék meg a monstrumot. A beszámolók szerint

az új kínai űreszköz kilométer hosszúságú lesz.

A szakértőknek ki kell találniuk, hogy a hatalmas szerkezet miként lesz majd irányítható, de a feladatok közé tartozik a jármű súlyának minimalizálása is, amire elsősorban a felbocsátás miatt van szükség. Az összeszerelés biztosan az űrben zajlik majd, részletekben, mert egy ekkora gépet lehetetlen egyben felküldeni – olvasható a magyar híroldalon.

A szerkezet várhatóan jövőre készül el.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×