eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Young people with face masks back at work in office after coronavirus quarantine and lockdown.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

A delta variáns alapjaiban változtatja meg a járványhelyzetet és az eddigi képünket a pandémiáról

A delta variáns nem az első változó, amely újraírta a koronavírus-világjárványról kialakított képünket: uniós adatok szerint Európában is egyre jobban tör előre a vírustörzs, megemelve a fertőzésszámokat.

Ha egyetlen adatban kellene megfognunk, mit jelent a delta varáns Európára nézve, a 100 ezer főre eső friss fertőzések száma árulkodó lehet. Míg július legelején mindössze 51,6 eset jutott 100 ezer főre, addig a július 11-ével végződő hétre ez 89,6-ra emelkedett.

Az európai járványügyi központ, az ECDC jelenlegi becslése szerint ez az adat meredeken nőhet még, egészen 622,9 esetig, a halálozási ráta pedig 10,5 lehet egymillió főre vetítve.

Mindent letarol

Daniel M. Altmann immunológus a Euronewsnak adott nyilatkozatában arról beszél, hogy a delta kétségkívül alapjaiban változtatja meg az európai járványhelyzetet is: ezt azzal éri el, hogy képes megfertőzni olyan oltottakat, akiknél gyengébb immunitás alakult ki, illetve a fiatalabbakat fertőzi, akiknél jóval több tünetes esetet okoz, mint bármelyik korábbi variáns. Az ECDC becslése szerint

augusztus végére már a kontinensen bekövetkezett megfertőződések 90 százalékáért ez a variáns fog felelni,

ráadásul a jelenleg rendelkezésre álló adatok tanúsága szerint az egy adaggal oltottak is veszélyben vannak.

A nyár folyamán a még oltatlan fiatalok körében tud elterjedni, aminek következményeként a veszélyeztetettek körében is emelkedhet a megfertőződések, a súlyos esetek és a halálozások száma.

Két oltás elég lehet

Két adag oltás ugyanakkor mai ismereteink szerint megfelelő szintű védelmet nyújt a delta variánssal szemben is: a probléma az, hogy

Európában nagyon sokan vannak a még csak részben immunizáltak. Az ő érdekükben fontos megtartani járványügyi korlátozásokat a vírus terjedésének megfékezésére.

Altmann professzor arról is beszélt a Euronews kérdésére, hogy nem tartja jó ötletnek azt, ahogyan Nagy-Britannia most szabadon engedte a deltát annak ellenére sem, hogy a halálozások és a súlyos esetek száma nem ugrott meg jelentősen. "A helyzet nyomást gyakorol az egészségügyi ellátórendszerre, miközben a vírus emberek millióinak tüdejében osztódik. Ez új hosszú covidos eseteket és variánsokat egyaránt termel" - mondta.

Előnyöket kapjanak az oltottak

Az ECDC szerint a legfontosabb tennivaló jelenleg az, hogy az oltási programok továbbra is ütemesen haladjanak előre, a második adagokat pedig a lehetséges legrövidebb intervallumon belül adják be mindenkinek.

Az oltás kötelezővé tételét sem utasítják el mereven: egyes szektorokban, például

az egészségügyben kifejezett hasznát látják a kötelezőségnek,

azzal a kitétellel, hogy az általános kötelezővé tételnek lehetnek negatív következményei is, amelyeket egy ilyen döntés meghozatala előtt mindenképpen figyelembe kell venni.

Altmann professzor az oltottak részére nyújtott előnyökben látja inkább a vakcina felvételére való hajlandóság növelésének lehetőségét: ha csak oltottan juthatnak el a fiatalok pubokba vagy klubokba, az számukra fontos szempont lehet a döntésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×