eur:
393.07
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Twitter/Mayflower 400 UK

Önvezető hajó szeli át az Atlanti-óceánt

Az emberi közreműködés nélkül, deep learning technológiával, érzékelőkkel és fedélzeti számítógéppel felszerelt jármű a Mayflower nevet viseli, és a legendás hajó útvonalát fogja követni.

A ProMare óceánkutató nonprofit szervezet és több ipari partner bevonásával megépített trimarán hajó június 15-én hagyta az az angliai Plymouth kikötőjét, hogy körül-belül három hét múlva az Amerikai Egyesült Államokban található Plymouth (Massachusetts) kikötőjében érjen célba - írta a Világgazdaság.

A robothajó az eredeti Mayflower 1620-as útvonalát követi, mellyel az angol telepesek megérkeztek az új világba.

Az IBM vízi járműje 50 láb (15 méter hosszú), 20 láb (6,2 méter) széles. A hajó aluminimum- és szén-kompozit elemekből áll, 5 tonna kiszorítóerővel rendelkezik, napelem-meghajtású hibrid motor hajtja, dízel-rásegítéssel.

Fedélzetén tápanyag- és hőmérséklet-érzékelőket, víz- és levegőminták rögzítésére alkalmas mérőeszközöket szállít, melyeknek köszönhetően tudományos adatokat gyűjtenek az óceánkémia, a tengerszint és a hullámminták jövőbeli tanulmányozásának elősegítésére.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×