eur:
393.49
usd:
364.39
bux:
71929.21
2024. július 4. csütörtök Ulrik
This image shows the spiral galaxy NGC 5037, which is found in the constellation of Virgo and was first documented by William Herschel in 1785. It lies about 150 million light-years away from Earth, and yet it is possible to see the delicate structures of gas and dust within the galaxy in extraordinary detail. This was made possible by Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3), which was used to collect the exposures that were combined to create this image.  WFC3 is a very versatile camera, as it can collect ultraviolet, visible and infrared light, thereby providing a wealth of information about the objects that it observes. WFC3 was installed on Hubble by astronauts in 2009, during servicing mission 4, which was Hubble’s fifth and final servicing mission. Servicing mission 4 was intended to prolong Hubble’s life for another five years. 12 years later, both Hubble and WFC3 remain in active use!
Nyitókép: Forrás: nasa.gov

Hogy néz ki a Tejút közepe? A NASA megmutatja – fotó

A Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze.

Lenyűgöző új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja. Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

"A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van" – magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagy energiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira), földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nincs megállás, folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Nincs megállás, folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Felemás hangulatban telt a kereskedés csütörtök reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, míg Amerikában a függetlenség napja miatt ma nem lesz kereskedés. Gazdasági események szempontjából a brit parlamenti választások okozhatnak elmozdulásokat, illetve érkezik az EKB jegyzőkönyve is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×