eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Twitter/NASA_SLS

Túlélte a billegést és a navigációs hibát a NASA marshelikoptere - videó

Időzítési navigációs hiba miatt nehezen volt kormányozható, ide-oda billegett a NASA Mars-helikoptere hatodik útján.

Az Ingeniuty nevű minihelikopter irányításával ez volt az első nagyobb probléma azóta, hogy múlt hónapban megkezdte repüléseit a Marson. A kicsiny járművet sikerült biztonságban talajra tenni. A hiba kijavításán több napot dolgoztak a szakemberek - közölte csütörtökön a NASA bolygókutató központja, a Jet Propulsion Laboratory.

A bajok egy perccel a helikopter múlt szombati felszállása után keletkeztek, amikor már 10 méter magasban volt. A fedélzeti kamera nem regisztrálta a navigációs rendszerben az általa rögzített számos felvétel egyikét, ezáltal kiiktatta az időzítési kapcsolódási rendet és megzavarta a járművet a helyzetét illetően.

A helikopter előre és hátra billeget mintegy 20 fokot dőlve, és energiafogyasztási zavarok léptek fel - közölte Havard Grip, a helikopter földi főpilótája.

A stabilitás biztosítására beépített biztonsági rendszer működésbe lépett. A helikopter öt méterre a kijelölt leszállási helyétől landolt - tette hozzá.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt "űrrepülőtéren".

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×