eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
(Original Caption) Changing his original plans of not leaving the Belgenland, until the liner arrived in California, where he will spend the winter months, continuing his renewed renovations of modern science, Professor Albert Einstein, left the vessel when it docked in New York, for a four day stay. he is shown above on arrival.
Nyitókép: Bettmann

Eddig ismeretlen Albert Einstein-levél került elő, madarakról, méhekről ír benne

Az állatok tájékozódó képessége keltette fel a Nobel-díjas elméleti fizikus érdeklődését.

Albert Einstein egy közelmúltban nyilvánosságra hozott levele a Nobel-díjas elméleti fizikus madarakkal, méhekkel és a fizika új alapelveivel kapcsolatos gondolatait mutatja be.

A történelem egyik legnagyobb elméje arról értekezik az 1949-es keltezésű levélben, hogy az állatok érzékelésének tanulmányozása vezethet-e új fizikai alapelvek felfedezéséhez.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatóinak közleménye szerint ez a mai napig fontos kérdés a fizikában, és egyre nagyobb számú kutatás foglalkozik az állatok, úgy mint a madarak és méhek tájékozódásával.

Az eddig ismeretlen levelet a Nagy-Britanniában élő Judith Davys osztotta meg a kutatókkal. Einstein az asszony néhai férjének, Glyn Davys radarkutatónak küldte a levelet, aki a brit királyi haditengerészetnél szolgált a második világháborúban és egyebek között a hajók és repülők radarral való észlelésével foglalkozott.

Az egyetem munkatársa, Adrian Dyer számos tanulmányt közölt már a méhekről és ő a vezető szerzője annak az új írásnak is, amely Einstein levelét mutatja be a Journal of Comparative Physiology A. című folyóiratban. A szakember szerint a levél Einstein azon elképzelését mutatja be, hogy az állatok tanulmányozása új felfedezésekhez vezethet.

A dokumentum azt is bizonyítja, hogy Einstein találkozott a Nobel-díjas Karl von Frischsel, aki a méhek és egyéb állatok érzékelésének tanulmányozásával foglalkozott.

1949 áprilisában Von Frisch bemutatta a háziméhek tájékozódásával kapcsolatos kutatási eredményeit, és előadásán Einstein is részt vett.

Egy nappal később a két tudós priváttalálkozót szervezett. Noha ezt a találkozót nem dokumentálták, a közelmúltban előkerült levél bepillantást enged abba, hogy miről beszélgethettek egymással.

"Elképzelhető – írta Einstein a levélben –, hogy a vándormadarak és a postagalambok viselkedésének tanulmányozása egy nap segíthet megérteni néhány olyan fizikai folyamatot, amelyet jelenleg még nem értünk."

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×