eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Idokep.hu

Soha nem látott eszközt vetnek be a viharos Balatonon

Csak 70 centi hosszú, és nemcsak lenyűgöző képeket és videókat készít, hanem meteorológiai méréseket is végez.

A drónok egyre nagyobb teret kapnak az életünkben, az idokep.hu meteorológusai saját szakmájukban szeretnének alkalmazni különféle mérési feladatok elvégzésére és képek, videók készítésére egy speciális vízi drónt. A játékmotorcsónakból kifejlesztett eszközt alig két hete bocsátottak vízre.

"Ez egy 70 centi hosszú és a különféle meteorológia műszerek nélkül mintegy 1,5 kilós motorcsónak" – mondta a hirado.hu-nak Nagy Gergely, az idokep.hu nemzetközi kapcsolatokért és kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója.

A kis csónakot robotpilóta vezeti, képes elkerülni az úszó embereket, a különféle akadályokat, így a hajókat is. Képes 50-60 kilométeres sebességgel is haladni, de a part közelében mindössze 10-15 kilométeres sebességet engedélyeznek a motorcsónaknak. Megméri a strandok vízhőmérsékletét, másodpercenként mintavételezi a légnyomást, hőmérsékletet és páratartalmat, sőt, még a szelet és az áramlatokat is. Viharban megméri a hullámok magasságát, Tihanynál feltérképezi az örvényeket és képes átszelni a Balaton.

Most még minden nap ki kell venni a csónakot a vízből, hogy manuálisan fel lehessen tölteni az akkumulátorait, ám a távlati tervben az önálló feltöltés is szerepel.

„A motorcsónak kiköt majd egy vízparti ingatlannál és vezeték nélküli töltéssel megoldja az energiaellátását, így képes lesz akár egy teljes szezont is a vízen tölteni"– mondta a szakember. A motorcsónakhoz tartozik egy kis repülőgép is, a csónakot két-három méter magasan követi, így olyan légköri jellemzőket rögzíthet, melyre a vízen nincs lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×