eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői egy buszban ülnek a Jade Boutique szálloda előtt 2021. január 28-án, miután véget ért kéthetes karanténjuk a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban.
Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Nagy bejelentést tett két kínai vakcináról a WHO

A Sinopharm és a Sinovac gyár oltásairól van szó. Az AstraZeneca körüli ügyekkel is foglalkoztak.

A Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által követelt kritériumoknak, de további adatokra van még szükség - közölte szerdán a WHO tanácsadó testületének elnöke.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) reményét fejezte ki, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások - jelentette be sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto. A testület március 22. és 25. közötti ülésén vizsgálta a kínai vakcinákat.

A vakcina gyártóinak előzetesen kérniük kell a szérumok felvételét a szakosított egészségügyi ENSZ-szervezet sürgősségi alkalmazásra javasolt védőoltásainak a listájára.

A tanácskozáson tárgyalt főbb kérdéseket összefoglaló jelentés szerint a szakértők jelezték: a WHO jóváhagyását kérelmező két kínai vakcina "bebizonyította a biztonságosságát és a Covid-19-cel szembeni jó hatásosságát tüneteket mutató betegek esetében".

"További adatokra van azonban szükség az idős és más betegségektől szenvedő emberekkel kapcsolatban"

- mutatott rá ugyanakkor a SAGE.

A testület szerint a bevezetésük után a két vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban kutatásokat kell folytatni, hogy felmérjék a lakosságnak e két rétegére gyakorolt hatásaikat.

Folytatja az AstraZeneca vakcinája biztonságosságának monitorozását is a WHO, de a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid-19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja

"hangsúlyosan a használata mellett szól"

- közölte az ENSZ-szervezet.

Alejandro Cravioto a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

Márciusban több európai ország is leállította rövid időre az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok megvizsgálták az oltás beadása után keletkezett, igen ritka vérrögképződéses eseteket. Több ország pedig úgy döntött, hogy csak bizonyos korosztályokban alkalmazza a vakcinát. Németország kedden jelentette be, hogy csak a 60 év felettieknél használja.

A WHO által a vakcina sürgősségi felhasználásra történő jóváhagyása lehetővé teszi az országoknak a saját engedélyeztetési eljárásaik, az import és alkalmazás felgyorsítását.

2020. december 31-én a WHO elsőként a Pfizer/BioNTech vakcináját hagyta jóvá sürgősségi felhasználásra, majd február 15-en a Dél-Koreában és Indiában gyártott AstraZeneca/Oxford-oltást, végül március 12-én a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár egyadagos vakcináját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×