eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Emberek várják, hogy leteljen a harminc perces megfigyelési idő, miután beoltották őket a Pfizer gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcinájával az oltóközponttá alakított Lumen Field rendezvénycsarnokban, a Washington állambeli Seattle-ben, 2021. március 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Ted S. Warren

Itt az öt ok, amely miatt nem érdemes nyájimmunitásra várni

A beadott oltások számának növekedésével újra egyre gyakrabban kérdezik az emberek, mikor ér már véget a koronavírus-járvány: a kutatók egy része ma már úgy véli, ezt nem fogjuk elérni.

Oltáskritikusság, az új variánsok megjelenése és a gyermekek beoltásának késlekedése: néhány olyan tényező, amelyek miatt a kutatók szerint eredetileg 60-70 százalékos átoltottságra tett nyájimmunitás elérése ma már valószínűtlen célnak tűnik. Talán endémiává szelídül a járvány a Nature cikke szerint, de a kutatók ma már nem abban gondolkodnak, hogy a koronavírustól egyszer s mindenkorra megszabadulva úgy éljük majd életünket, mint egykor: újfajta normalitás kerülhet majd a régi életünk helyére.

A kutatók öt okot említenek azzal kapcsolatban, hogy miért kellene tényleg elfeledkeznünk a nyájimmunitásról: íme, ezek sorban!

A terjedés csökkenése bizonytalan

A nyájimmunitással kapcsolatosan kulcsfontosságú lenne, hogy ha valaki el is kapja a betegséget, kevesen legyenek körülötte, akiknek tovább tudja adni. A Pfizer és a Moderna oltása nagyon nagy hatékonyságot mutat a tünetes megbetegedések megelőzésében, de a fertőzés átadásával kapcsolatosan nem lehetünk még biztosak ilyen szintű védelemben. Márpedig nyájimmunitásról csak akkor beszélhetünk, ha az oltás a betegség átadását is meg tudja akadályozni. E téren nem is lenne szükség arra, hogy 100 százalékos védelmet nyújtson az oltás: már 70 százalék körüli érték is nagy különbséget jelenthet.

Egyenetlen vakcinaeloszlás

Elméletileg lehetőséget nyújtott volna a vírus eltüntetésére a Föld színéről egy globálisa koordinált vakcinázási kampány, de jelenleg nagy egyenlőtlenségeket mutat az egyes országokban a népesség átoltottsága. Izraelben, ahol a Pfizer vakcinájával már a népesség felét immunizálták, most szembesülnek azzal, hogy a fiatalabb korosztályban nagy az oltás elutasítottsága. Az amerikai államok is nagy szórást mutatnak abban, hogy lakosságuk mekkora hányadát tudták már beoltani.

A legtöbb országban az idősekkel kezdték az immunizálást, a gyerekek beoltására azonban sokat kell még várni, a klinikai kísérletek még csak most kezdődtek meg körükben. Mindemellett az átoltottság földrajzilag is nagy szórást mutat: vannak átoltottabb területek a világon, de mivel egyetlen ország vagy kontinens sem szigetként létezik, az oltatlan területekről bármikor újra bekerülhet a vírus más országokba.

A variánsok nehezítik a helyzetet

Kihívást jelentenek a variánsok is, melyek közt vannak olyanok is, amelyek újrafertőződést okoznak vagy épp képesek kikerülni az oltás adta védelmet. Az újrafertőződésre jó példa lehet Manausé, ahol bár a lakosság komoly hányada esett át az első hullámban a fertőzésen, a brazil variáns mégis széles körben tudott újra megbetegedéseket okozni.

Emellett probléma az is, hogy ha egy területen sokan immunisak, az előtérbe helyezi azoknak a variánsoknak a terjedését, amelyek újrafertőződést tudnak okozni.

Az immunitás sem tart örökké

Nem tudjuk még, meddig tart a természetes úton megszerzett védettség, és azt sem, az oltás meddig nyújt védelmet. A koronavírusokkal kapcsolatos tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy idővel elmúlik a fertőzés adta védettség, és az oltásokról sem tudjuk, pontosan meddig védenek majd.

Az oltottság megváltoztatja az emberi viselkedést

Bár az oltás nem jelent százszázalékos védelmet, a már oltottak viselkedése egészen biztosan kevésbé lesz óvatos, mint azoké, akiket nem immunizáltak még. Kérdés, hogy mennyire sikerült majd meggyőzni a beoltottakat arról, hogy ne térjenek vissza szinte azonnal ahhoz az életvitelhez, amelyet a pandémia előtt folytattak – márpedig a fertőzés terjedésének megállításában a korlátozásoknak még vakcinázás mellett is komoly a szerepük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×