eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A legkisebbeken is elkezdi oltásának tesztelését a Moderna

A hat hónapnál idősebb, de tizenkét év alatti gyerekek különböző dozírozásokban kapják majd az amerikai gyártó vakcináját: a kettes-hármas fázisú klinikai kísérletbe közel hétezer gyermeket kívánnak bevonni.

Az Egyesült Államokban és Kanadában folytatott kísérlet során 6 750 gyereket oltanak majd be, az első önkéntesek meg is kapták már az oltás első adagját – tette közzé kedden a Moderna. A biztonságosság mellett a hatékonyság a fő kérdés a kutatásban, melynek keretében a vakcina két adagját négy hét eltéréssel adják be a hat hónapos és tizenkét éves kor közötti gyermekeknek. A tizenkét év fölötti korosztállyal egy múlt decemberben indított kutatásban már foglalkoznak, írja a Reuters, ezért határozták meg így a mostani klinikai kísérlet életkori csoportját.

A KidCOVE névre keresztelt kutatásban a Moderna sajtóközleménye szerint csak egészséges gyermekek vehetnek részt, a véletlenszerű, placebóval kontrollált vaktesztben dózisnöveléssel és életkorcsökkentéssel teszik próbára az mRNA-1273 nevet viselő oltást. A teszt első fázisában részt vevő gyermekeket két csoportra osztják:

a két év feletti, de tizenkét év alatti résztvevők 50 vagy 100 mikrogrammos dózisban kapják majd a vakcinát, míg a hat hónapnál idősebb, de két évnél fiatalabb gyerekek esetében kipróbálják a 25, az 50 és a 100 mikrogrammos dózist is.

Az időközi eredmények közreadásakor fogják meghatározni azt, hogy a kísérletek második, placebóval kontrollált szakaszában a fentiek közül melyik korosztálynál melyik dozírozást használják majd. A kísérletben résztvevő gyermekeket a második adag beadását követően 12 hónapon át figyelik meg.

A kísérlet weboldaláról kiderül, hogy az abban részt vevő gyerekeknek szüleikkel legfeljebb hat alkalommal szükséges különböző vizsgálatokon megjelenniük, illetve két telemedicina-konzultáción kell részt venniük az egyes oltások beadása után, majd az immunizálás befejeztét követően havonta kell ilyen módon kapcsolatot tartaniuk a kutatókkal. Mindezen felül a szülőknek egy telefonos applikáció segítségével kell rögzíteniük gyermekük összes esetleges tünetét. A kutatásból bármikor kiléphetnek a résztvevők bármilyen okkal, de akár indoklás nélkül is.

A gyerekek legtöbbször tünetmentes vagy enyhe tünetekkel vészelik ét a koronavírusfertőzést, a vírusra nem túl fogékonyak, azonban az utóbbi időkben

megjelent esetükben a többszervi gyulladás szövődményként.

A fertőzés után 2-4 héttel kialakulni képes, sok szervrendszert érintő betegség nagyon komoly következményekhez is vezethet. A betegség a Heim Pál Kórház összefoglalója szerint hasonlít a Kawasaki szindrómához, ám míg az főként öt év alattiakat érint, ennek esetében jóval idősebb gyermekek, főként kamaszok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×