Olcsón és könnyen beszerezhető, már rendelkezésünkre áll: nagyszerű lett volna, ha a D-vitamin megoldást jelent a koronavírus veszélyeire, de úgy tűnik, ez még sincs így. A The Guardian cikke szerint két, egymástól független kutatás is megpróbálta alátámasztani az állítást, miszerint a D-vitamin hiánya súlyosabb lefolyású megbetegedéshez vezet, de egyiknek sem sikerült elérnie célját.
Az első kutatásban főként fehér bőrű betegek több százezres adatbázisát böngészték a szakemberek. Azok adatait tekintették át, akik genetikailag hajlamosabbak a D-vitaminhiány-betegségre - ezt sem az életkor, sem alapbetegségek nem befolyásolják. Arra jutottak, hogy
semmi sem támasztja alá azt, hogy a vitamin pótlása védene
a súlyos koronavírusos megbetegedés ellen.
Egy másik kutatásban 24 európai országban vizsgálták a D-vitaminhiány-betegség prevalenciáját, illetve azzal összefüggésben a koronavírus mortalitási adatait és az abból való felépülést. A vezető kutató, Michael Chourdakis szerint a D-vitamin előnyeiről hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésre, és túl sok olyan területtel összefüggésben is hatásosnak nevezik, amire semmiféle bizonyíték nem létezik. Elmondása szerint az általuk vizsgált adatok nem mutatnak összefüggést a hiánybetegség és a koronavírus súlyos, netalán halálos kimenetelű lefolyása között.
Azok a csoportok, amelyeket hagyományosan jellemez a D-vitamin hiánya, ugyanakkor megegyeznek a veszélyeztetett csoportokkal - az idősebb felnőttek és a kisebbségek tagjai mindkét halmaz tagjai.
A lezárások és az otthonokba való bezárkózás miatt sokan töltöttek kevesebb időt a napsütésben, mint általában, a D-vitamin pedig általánosságban segít leküzdeni a felső légúti megbetegedéseket, logikus lenne tehát, hogy a koronavírusra is kihasson az, ha feltöltjük vele készleteinket. A koronavírussal kapcsolatosan ugyanakkor nem sikerült még elsöprő erejű bizonyítékot találni arra, hogy nagy segítséget jelent, ezért a kutatók nem ajánlják a teljes népesség részére, hogy elkezdjen D-vitamint szedni. Már csak azért sem, mert a túlzott mértékű fogyasztásnak negatív következményei is lehetnek.
"Tudósok vagyunk, az adatokban hiszünk. A mostani adatok arra utalnak, hogy a D-vitamin nem véd a koronavírusban való megbetegedés legrosszabb kimenetele ellen. Örömmel fogadunk minden olyan információt, amely másra utal”- mondja Brent Richards, a McGill Egyetem endokrinológus-epidemiológus és biostatisztikus szakértője.
„Fontos megjegyezni, hogy a lakosság ismeri a vitaminokat, és megbízik bennük, annyira, amennyire más típusú gyógymódokban nem. Az emberek nagyon szeretnék, ha a megoldás vitamin alapú lenne - és de ez nem van mindig így"
- tette hozzá.
Egy, a közelmúltban Barcelonában végzett kutatás úgy találta, hogy a halálozások száma 60 százalékkal csökken nagy dózisú D-vitamin adagolásának hatására - kiderült viszont, hogy a kutatást nem randomizálva végezték. A kutatásról készült beszámolót a Lancet el is távolította felületéről. A D-vitamin lehetséges szerepét tovább kutatják. Közvetett bizonyítékokat látnak, de ezek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a kérdés eldöntötté válhasson.