eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Egyre több gyermeket érinthet a hosszú Covid

A megfertőződött gyerekek több mint tizede öt héttel a diagnózis után is tapasztal még tüneteket brit statisztikai adatok tanúsága szerint.

A gyermekeknél tapasztalható hosszú Coviddal kapcsolatos adatokat komolyan kell venni szakértők szerint – különösen annak fényében, hogy a 16 év alatti korosztály számára jelenleg nincsen adható vakcina. A brit statisztikai hivatal, az ONS legfrissebb számai aggodalomra adhatnak okot: a 11 év alattiak körében 13, míg a 12-16 évesek közt 15 százalék azoknak a bizonyítottan koronavírussal megfertőződötteknek az aránya, akik még öt héttel a megbetegedés után is tapasztalnak valamilyen tünetet magukon - írja a The Guardian. Angliában az iskolák eddig zárva voltak, de hamarosan újra fogadják a diákokat, ami további megfertőződések előtt nyithat utat.

Enyhe fertőzésből is kialakulhat

A gyerekek az eddigi tapasztalatok szerint kevésbé fogékonyak a koronavírusra, kevésbé terjesztik azt és ritkábban is kerülnek kórházba, az viszont kérdéses, hogy az enyhe fertőzések is vezethetnek-e hosszú Covidhoz. Danny Altmann, az Imperial College London immunológusprofesszora szerint a válasz egyértelműen igen, és tapasztalatai szerint

a hosszú Covidban szenvedőket támogató csoportok tagjai közt nem kevés gyermek és tinédzser is megtalálható.

Sammie McFarland 45 éves fitneszoktató és 14 éves lánya, Kitty egyaránt elkapta a betegséget: voltak egész enyhe és őket nagy mértékben legyengítő tüneteik is, amikor azonban tavaly májusban segítséget kértek, egy nővér az anyát depressziósként diagnosztizálta, hozzátéve, gyermeke az ő tüneteit utánozza. McFraland összetörve távozott, de nem adta föl: úgy érezte, nem lehet, hogy ők lennének az egyetlenek, akik így érint a koronavírus. Rá is talált egy hosszú covidban szenvedőket tömörítő csoportra, amelynek tagjai hasonló utat jártak be.

Csoportot hoztak létre

A koronavírust kezdetben egy, a légző szervrendszert támadó betegségnek hittük: arra, ahogyan a hosszú Covidban érintettek több szervére és szervrendszerére hatott a betegség, senki nem volt felkészülve, így nem tudtak megfelelő kezelésben sem részesülni. McFarlandék nyáron sem lettek jobban, így az anya végül létrehozta a Long Covid Kids-csoportot, melynek mára már 1700 gyermek a tagja, akiket mind érint a hosszú covid jelensége.

Frances Simpson pszichológus, a csoport társalapítója szerint nagyon problémás, ha nem foglalkozunk a gyermekek megbetegedéseivel. Az egyik probléma véleménye szerint az, hogy

az akut és a hosszú Covid közt különbség van:

az elhúzódó tünetek egy eredetileg tünetmentes megfertőződést követően is ki tudnak alakulni, akár 6-7 hét elteltével. A tünetek változatosak: a vírusfertőzések után jellemző fáradékonyságtól kezdve a fejfájáson át a neuropszichiátriai tünetekig terjedhetnek. A hosszú Covidról még felnőttetek kapcsán is kevés adatunk van, gyermekek esetében pedig még annál is elenyészőbb mennyiségű a tapasztalat.

Terence Stephenson, a University College London gyermekgyógyász professzora most kezdhet bele egy, a témával kapcsolatos kutatásba, ennek eredményeire azonban még három hónapot kell várnunk.

A valós arány még kérdéses

Stephenson ugyanakkor arra int mindenkit, hogy a brit statisztikákat fenntartásokkal kezelje: nem áll rendelkezésre kontrollcsoport, illetve a láz vagy a köhögés gyermekkorban gyakran előforduló tünetek különböző betegségek kapcsán.

"Azon gyermekorvosok tapasztalatai szerint, akikhez hosszú covidos gyermekeket küldenek, a számok nem hatalmasak. Nem hiszem, hogy nagy ok lenne az aggodalomra. Jó hír, hogy a krónikus fáradtságtól szenvedő fiatalok többségének állapota megfelelő kezeléssel általában jobbá válik" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×