eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: NASA

Kiderült egy furcsaság a Mars-expedícióról

A NASA korábbi marsjárói a Wind River rendszerrel működtek, de a nemrég landolt Perseverance már nem csak ezt használja.

Azzal, hogy a Perseverance nemrég sikeres landolást hajtott végre a Marson, most először a Linux operációs rendszer is eljutott a vörös bolygóra. Ez úgy vált lehetségessé, hogy a marsjárón lévő eszközt, az Ingenuity nevű drónt éppen ez a szoftver működteti.

Minderről egy interjúban meséltek, amelyet a NASA egyik mérnöke, Tim Canham adott az IEEE Spectrumnak – írja a Hvg.hu. A különös részlet a PCMag figyelmét is felkeltette, amely ezután e-mailben érdeklődött Canhamnél. Az informatikai magazin arra volt kíváncsi: valóban ez lenne-e az első alkalom, amikor a NASA a Linuxot is magával vitte a vörös bolygóra. Canham erre úgy felelt:

nincs tudomása róla, hogy a szakemberek korábbi Mars-küldetések alkalmával is a nyílt forráskódú szoftvert használták volna.

A választás azért esett erre a szoftverre, mert a helikoptert a fejlett okostelefonokhoz kitalált Qualcomm Snapdragon 801 hajtja. A processzor azonban nem volt kompatibilis a VxWorksszel, így a NASA-nak új rendszer után kellett néznie. Ekkor jött a képbe a Linux, amely Canham szerint egyértelműen remek döntésnek bizonyult.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×