eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus

Két, eddig már észlelt jelenségre is magyarázatot adhat egy friss kutatás eredménye.

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 - állapították meg az Ulmi Egyetemi Klinika kutatói.

A Nature Metabolism című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy a Covid-19 súlyos lefolyása esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei megfertőződhetnek - áll az Ulmi Egyetem szerdai közleményében.

A tudósok szerint eredményeik arra is magyarázatot adhatnak,

  • miért lépnek fel egyes pácienseknél, akiket a SARS-CoV-2 okozta Covid-19 miatt kezelnek, cukorbetegséghez hasonló tünetek, valamint arra, hogy
  • miért romlik a megfertőződött diabéteszesek cukoranyagcseréje.

Ugyanebben a tudományos lapban korábban a Kieli Egyetem kutatói beszámoltak egy 19 éves fiú esetéről, aki a koronavírus-fertőzés után cukorbeteg lett.

A Covid-19 miatt kezelt páciensek körében újra és újra találni olyan eseteket, ahol a vércukorszint szabályozása sérül - írta Martin Wagner, az ulmi klinika főorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

A folyamat kivizsgálására a kutatók hasnyálmirigyszövetet hoztak érintkezésbe az új koronavírussal, és azt találták, hogy a vírus megfertőzi a szövetet.

Ezután elhunyt betegeket vizsgáltak, és kimutatták, hogy

amikor a tüdőben már nem maradt vírusfehérje, a hasnyálmirigyben még kimutatható volt.

A vizsgált esetekben a páciensek különböző hosszúságú Covid-19 után haltak meg.

A tudósok szerint ez arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés gyakoribb és tovább tart, mint korábban vélték.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×