eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Védőmaszkos utasok várakoznak Szkopjéban 2020. június 4-én. A napi új koronavírusos fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt Észak-Macedóniában teljes kijárási tilalmat vezettek be azokon a területeken, ahol a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Tudósok könyörögnek a világnak: felejtsük el a nyájimmunitást!

Nem éri meg természetes nyájimmunitásban bízva szabadjára engedni a vírust, szakemberek tucatjai írtak alá nyílt levelet a módszer ellenében.

A koronavírus-járvány kezdetétől újra és újra szóba került a nyájimmunitás kérdése, sokszor téma a svéd helyzet is, mivel az északi országban egészen példa nélküli módon semmilyen igazán komoly intézkedés nem történt még a második hullámban sem, inkább csak kérésekről van szó a lakosság felé.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC egy korábbi tisztviselője, Ali Mokdad az NBC-nek azonban azt nyilatkozta:

bűntény és etikátlan dolog a nyájimmunitás természetes kialakulásában bízni.

Mokdad szerint, aki jelenleg a Washington University globális egészségügyi területének professzora, az, ha hagyjuk főként a fiatalok körében terjedni a betegséget annak érdekében, hogy így olyan immunitás alakuljon ki, amely végül megállítja a terjedést, azt jelenti, hogy rengeteg embert hagyunk meghalni ahelyett, hogy megvédtük volna őket.

Hogy miért újra téma egyáltalán ez a típusú nyájimmunitás? Az ok a Great Barrington Nyilatkozatban és annak fogadtatásában rejli. A magyarul is elérhető, három tudós jegyezte nyilatkozat szerint a pandémiára jelenleg adott válaszlépések nagyon kártékonyak, hátrányos helyzetbe hoznak egészségügyi és gazdasági értelmben is sokakat.

"A legegyüttérzőbb megközelítés, amely kiegyensúlyozza a teljes népesség immunitásának elérésével járó kockázatokat és előnyöket, az az, hogy lehetővé teszi, hogy

azok, akiknek a halálveszélye minimális, normális életüket élhessék,

így természetes fertőzés útján építsék fel a vírussal szembeni immunitást, miközben jobban védjük azokat, akiknél a legmagasabb a kockázat. Ezt hívjuk Célzott Védelemnek" - fogalmaz a nyilatkozat. A Fehér Ház üdvözölte, a tudóstársadalom támadja ezt.

Mokdad szerint messze a nyájimmunitás: a jelenlegi mortalitási aránnyal számolva 1,2 millió ember halna meg csak Amerikában, amíg az kialakulhat. A nyájimmunitáshoz 60-70 százalék fertőzöttsége szükséges, ennek a számnak apró töredékét érte el eddig minden ország a világban. A megfelelő immunizáció, azaz az oltás könnyebben vihet el ehhez az állapothoz, emberáldozatok nélkül. A nyilatkozat kritikusai szerint a veszélyeztetett rétegek megóvása lehetetlen anélkül, hogy a társadalom egészében kontrollálják a fertőzés terjedését, miközben a nyilatkozat szerzői újranyitnák az iskolákat, éttermeket, üzleteket és mindenkit munkahelyére küldenénk dolgozni világszerte.

Nyolcvan tudós ezért még októberben a Lancetben tett közzé nyílt levelet, melyben a Great Barrington Nyilatkozatot bírálták. A John Snow Memorandum néven ismertté vált írás a modern epidemiológia atyjáról kapta címét.

Stuart Ray professzor, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa nyájimmunitás helyett

  • maszkviselési kötelezettséget,
  • a távolságtartás hangsúlyozását,
  • tömegrendezvények betiltását,
  • a megfelelő kézhigiéné fontosságának hangsúlyozását emeli ki.

A vírus szabadon engedése szerinte a szövődmények kialakulása és a hosszú covid jelensége miatt sem megengedhető: ezek miatt ki tudja, hány ember életét tehetné még tönkre hosszú távon is a koronavírus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×