eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay

Új alapelv szerint működő gyógyszer készülhet a koronavírus ellen

A sejtekbe hatolást és az ottani szaporodást állítaná le egy friss elmélet szerint fejleszthető gyógyszer.

A SARS-CoV-2 az emberi test ellen intézett támadása sok lépésből áll, ezekből az első kettőben a vírus bejut a tüdőszövet sejtjeibe, majd arra veszi rá azokat, hogy a vírus másolatait kezdjék el gyártani. Mindkét mechanizmusra nagy szükség van annak érdekében, hogy bekövetkezhessen a vírusfertőzés. A MedicalXpress most egy új gyógyszerelméletről számol be: ez a szer az elképzelések szerint éppen ezt a két folyamatot gátolná meg.

Az elmélet szerint már létező gyógyszerkomponensek képesek gátolni a fő proteáz, az Mpro, illetve a lizoszómális proteáz, a kathepszin-L működését is. Az Mpro a felelős a SARS-CoV-2 sejteken belüli osztódásáért, a kathepszin-L pedig a bejutást segíti a sejtekbe. A Dél-Floridai Egészségügyi Egyetem (USF) és az arizonai Gyógyszertudományi Főiskola közös kutatásának eredményeit a napokban osztották meg.

"Ha ezt a két folyamatot – a vírus sejtbe jutását és a vírus termelődését – meg tudjuk szüntetni, vagy legalább drasztikus mértékben tudjuk csökkenteni gyakoriságukat, az képes a koronavírus gyógyításának hatékonyságát növelni"

– mondta a kutatás egyik vezető megfigyelője, Ju Csen professzor. Hozzátette: ezzel két legyet üthetnek egy csapásra.

AZ USF kutatói korábbi gyógyszerkísérleteik eredményeire alapoznak a kutatásban: azok is mind az Mpro célzása útján próbáltak eredményre jutni.

A kísérleti gyógyszerben használni kívánt módszernek egy további előnye is lehet: a kettős mechanizmus révén a gyógyszerrezisztencia is könnyebben elkerülhető. A vírus terjedése közben bekövetkező mutációk sorának köszönhetően ugyanis elképzlehető, hogy egyszercsak egy, a fentiekhez hasonló gátlóra rezisztenssé válik, így az adott terápia már hatástalan lesz. Ha viszont egy szer egyszerre két gátlót is alkalmaz, akkor nehezebben képzelhető el, hogy egyszerre mind a kettő megváltozzon, ezzel a szer hatékonysága megszűnjön.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×