eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A koronavírusban elhunytak tüdejének vizsgálata megmutatta, hogy az egészséges szövetek helyét teljes mértékben átvette a hegszövet.

Úgy tűnik, a koronavírussal fertőzött sejtek az emberi testben nagyon hosszan képesek túlélni: egy friss kutatás szerint ez a súlyos betegség okozója. Mauro Giocca, a londoni Kings' College professzora vezette a kutatást, amelyben 41, koronavírusban meghalt beteg tüdejéből, veséjéből, szívéből és májából vett szövetmintákat vizsgáltak meg.

Az elhunytakat mind a Trieszti Egyetemi Kórházban kezelték, a tüdejükben történt változások 90 százalék esetében csak a koronavírusra, nem pedig egyszerű tüdőgyulladásra voltak jellemzőek. Az egyik ilyen sajátosság a vérrögök megjelenése a tüdő vénáiban és artériáiban, a másik pedig a sejtek megnagyobbodása és több sejtmagúvá válása a szincítium néven ismert sejtegybeolvadás hatására.

A vizsgálatok során a kutatók a SARS-CoV-2 vírus olyan egyedi sajátosságait ismerték meg, amelyek megmagyarázzák, hogyan képes ennyi bajt okozni.

"Eredményeink arról tanúskodnak, hogy a Covid-19 nem csupán a vírus megfertőzte sejtek elhalása által okozott betegség, inkább az abnormális sejtek a tüdőben való hosszú télélésének következménye"

– mondta el Giacca a CNBC-nek a kutatás kapcsán.

A szakember azt is hozzátette: sem vírusfertőzés, sem elhúzódó gyulladás jeleit nem fedezték fel a tüdőszöveten kívüli mintákban, a tüdőben azonban óriási pusztítást vitt végbe a vírus.

Az egészséges szövetek helyét majdnem teljes mértékben hegszövet vette át.

A kutató úgy véli, ez a jelenség lehet felelős a hosszú Covid tüneteiért is: még ha fel is gyógyul egy páciens, a végbement, visszafordíthatatlan károsodásnak következményei vannak. A Lancet eBioMedicine-ben megjelent tanulmány szerzője azt is elmondta: a vírust nagyon sokféle szövetben találták meg a vizsgálat során. A fertőzött sejtek azon túl, hogy a tüdőszövetet drasztikusan megváltoztatják, a többek között fáradtsággal, ködös gondolkodással és légszomjjal járó hosszú Covid kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×