eur:
393.13
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egészségügyi dolgozó egy a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A kórházban kezelteknél ötször nagyobb a koronavírus halálozása az influenzáénál

Az Amerikai Járványügyi Központnak a halálozási adatokon kívül már a súlyos szövődmények kialakulásának esélyére is vannak – lesújtó – adatai.

Az új koronavírust kezdetektől az influenzához hasonlítják, sokszor kevésbé veszélyes betegségként emlegetve. Az Amerikai Járványügyi Központ, a CDC adatai szerint azok közt az idős emberek között, akik Covid-19 diagnózisával kerülnek kórházba, ötször gyakoribb a betegség halálos kimenetele, mint azoknál, akik influenza miatt kerülnek kórházba.

A CDC heti morbiditási és mortalitási jelentésében közölt adatok szerint mindezen túl a koronavírusban megfertőződötteknél az influenzásokkal összehasonlítva nagyobb az esély 17, súlyos komplikáció kialakulására. Mivel adataikat mindkét megállapítás esetében kórházban kezelt, koronavírus esetében átlagosan 70, míg influenzánál átlagosan 69 éves páciensekkel kapcsolatosan gyűjtötték, a betegségek általános halálozási arányával kapcsolatosan csak közvetett bizonyítékot jelenthetnek megállapításaik.

Az adatgyűjtésbe közel 4000 koronavírusos és több mint 5400 influenzás beteg került be. Az adatokat a Veteránok Egészségügyi Igazgatósága kórházai szolgáltatták. Ezek tanúsága szerint a koronavírussal kezeltek 21 százaléka hunyt el, szemben az influenzások 4 százalékával.

A koronavírusosok esetében kétszer akkora volt az esély, hogy egy beteg intenzív ellátásra szorul,

kórházban töltött idejük pedig mintegy háromszorosa volt annak, amit az influenzások intézményi ápolása szükségessé tett.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy míg a 2019-2020-as adatokból becsültek alapján

az influenzásoknak mindössze egy százaléka kerül kórházba, a koronavírus esetében ez a szám jóval magasabb, 20 százalékos.

Ez arra utal, hogy a koronavírus a teljes lakosságra vetített halálozása az influenzához képest magasabb lehet az adatok alapján számított ötszörös aránynál is.

A felsorolt komplikációk közt volt a tüdőgyulladás, a légzési elégtelenség és a vérrögök kialakulása. A kutatók megállapítása szerint

  • koronavírus esetében 19-szer nagyobb az esély légzési distressz szindróma kialakulására, mint influenzánál,
  • a szívizomgyulladás kockázata duplája az influenzáénak.
  • A mélyvénás trombózis is kétszer olyan gyakran alakult ki koronavírus esetében,
  • hasonlóan a tüdőembóliához,
  • valamint a koponyaűri vérzéshez.

A betegség egyes népcsoportok tagjait jobban megviseli, mint másokat: a színesbőrű és spanyol ajkú amerikai pácienseknél a légzőszervi, neurológiai és vesekomplikációk gyakoribbak voltak, mint a fehér bőrűeknél, még azután is, hogy az adatokat az általános egészségi állapot és az életkor figyelembevételével súlyozták.

Mindezt figyelembe véve a kutatók kimondták: a több szervrendszert érintő szövődmények fokozott kockázata nagyobb mértékben áll fenn a koronavírus, mint az influenza esetében a kórházban ápolt betegek esetén.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×