eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay

Belélegezhető vakcina is jöhet a koronavírus ellen

Erősebb védelmet adhatnak a belélegzendő oltások, amelyek a vírus közösségi terjedésének megállításában is nagy szerepet játszhatnak majd.

Egyszerűbb felhasználni, könnyebb tárolni, könnyebb beadni: belélegezhető vakcinák fejlesztésén is dolgoznak orvoscsoportok a koronavírus elleni küzdelem jegyében. Amerikai, brit és hongkongi kutatócsoportok egyaránt dolgoznak ezeken a készítményeken, amelyek a vírus orrban való szaporodását is megakadályoznák, ezzel nemcsak az emberi testben való továbbterjedésnek, hanem mások megfertőzésének is gátat szabva.

A vakcinák fejlesztői a Bloomberg cikke szerint a nyálkahártyával borított orr, torok és tüdőszövet különleges tulajdonságait igyekeznek kihasználni. A nyálkahártyában nagy mennyiségű immunprotein, az IgA található meg, amely védelmet jelent a légúti megbetegedések ellen. Az elmélet szerint ennek az immunfegyvernek a felhasználásával a tüdők mélyebb részei - melyekben a SARS-CoV-2 a legnagyobb kárt tudja okozni - könnyebben védhetők meg.

Frances Lund, a University of Alabama immunológusa szerint a hagyományosan, injekció formában beadandó vakcinák komplikálják az immunizálást.

"Az emberek nem szeretnek oltást kapni" - mondja.

Jelenleg a piacra dobáshoz legközelebb álló oltások ugyanakkor injekció formátumúak, ráadásul a legtöbből nem is elegendő egy adag, kettővel alakul ki az immunitás. A belélegezhető vakcina esetében viszont kiiktatható a tű és a fecskendő mellett az alacsony hőmérsékleten való tárolás problémája is, valamint sokkal egyszerűbben be is lehet adni azt. Valószínű, hogy az ilyen típusú vakcinák a másod-vagy harmadgenerációs oltások közt lesznek megtalálhatók, de így is szükség lesz rájuk a helyi immunitás kialakításában és fenntartásában.

Michael Diamond, a Washington University fertőző betegségekre specializálódott kutatója augusztusban már sikeres kísérletet végzett egereken belélegezhető vakcinával: az oltás erős immunválaszt váltott ki, különösen az orrban és a légutakban, megakadályozva a vírus megtelepedését. Az amerikai Altimmune gyógyszercég szintén sikeres egérkísérletek után a negyedik negyedévben tervezi a humán tesztek kezdetét, de Nagy-Britanniában is több cég tervezi embereken tesztelni belélegezhető vakcináját. Az asztmások által használt csutorák vagy orrpsray-k segítenek majd a szer belélegzésében a résztvevőknek.

A hongkongi kutatók olyan vakcinában reménykednek, amely nemcsak a koronavírus, de egyidejűleg a szezonális influenza ellen is védelmet nyújt majd.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×