eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

A koronavírus elleni oltás logisztikája is hatalmas kihívás lesz

A megfelelő fiolák elégséges számban történő gyártása, a hűtőkapacitás biztosítása és a szállítás megszervezése csak néhány azok közül a problémák közül, melyekkel szembe kell néznünk.

Egy védőoltás kifejlesztése évekig, nem ritkán évtizedekig tartó folyamat, melyet most néhány hónap, egy bő év alatt kell kutatóknak megoldaniuk. Ha a kísérletek legutolsó fázisában is sikeresnek bizonyul egy vagy több oltás, még mindig sok megoldandó probléma áll a szakemberek előtt, melyeket a Bloomberg cikke foglal össze.

Kilenc amerikai és európai cég fejleszti ebben a pillanatban is oltását: ezek, kínai és orosz versenytársaikkal ellentétben, nem hagyják ki a tesztelés egyetlen fázisát sem. Normál esetben a sikeres tesztek utáni engedélyezésre is sokat kell várni, de a pandémiára való tekintettel a hatóságok mindenhol amellett kötelezték el magukat, hogy amennyire gyorsan csak lehet, zöld utat adnak a folyamatnak és azoknak az oltásoknak, amelyek hatásosnak bizonyulnak. Ha eddig eljut a világ, a következő kihívásokra kell még felkészülnünk.

Gyártási nehézségek

Már magához a sikeres teszteléshez több tízezer vagy akár százezer adagnyi vakcina kell, a világ teljes népességének beoltására pedig még ennél is több. Ehhez megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia az oltást tároló üvegfioláknak, illetve fontos az is, hogy a hatásos oltás tömegtermelésben legyen gyártható. Utóbbi szempont miatt reménykednek a közegészségügyben abban, hogy nem csak egy hatásos vakcinánk lesz.

Szállítási, tárolási, ellátási kihívások

Az oltások szállítását megelőzően steril tűk százmillióit kell majd világszerte beszerezni, valamint olyan hűtőket, amelyekben akár a speciálisan alacsony, -80 Celsius fokos hőmérséklet is biztosítható, egyes oltások tárolása ugyanis ezt kívánja meg. A világ szegényebb országaiba 65 000 hűtőt szeretne eljuttatni egy immunizációt segítő szervezet, a Gavi.

Ahhoz, hogy a Föld minden lakosát be lehessen oltani egy adag oltással, 8000 teherszállító-repülőnyi kapacitásra lesz szükség.

Ez szintén hatalmas szervezést igényel majd.

Két oltás védhet

A legtöbb kísérleti oltásból két adag kell, ami nagyjából duplázza a gyártási, szállítási és tárolási költségeket, és kétszer annyi tű is szükséges a beadáshoz. Bonyolítja a helyzetet, hogy lesznek, akik nem térnek majd vissza második oltásért, így nehezebb lesz a vírus terjedésének gátat szabni.

Finanszírozás

A fejlett országoknak nem lesz gondja a vakcina beszerzésével, így azonban a fejlődő országok lakosai hátrányba kerülhetnek velük szemben. Épp ezért indult a WHO és a Gavi Covax-programja, mely már 700 millió dollárt gyűjtött annak érdekében, hogy mindenhova eljuthasson az oltás. Emellett az országokon belüli terjesztés is pénzbe kerül majd.

Biztonsági kérdések

A tervek szerint vonalkóddal látnak majd el minden egyes adagot, hogy senki se avatkozhasson a biztonságos láncolat működésébe. Hamis tesztkészletek és védőfelszerelések ugyanis megjelentek már a piacon a pandémia okozta kapkodást és a hatalmas igényt kihasználva, az oltásoknál még nagyobb lesz a kockázat.

Oltáskritikusság

Az oltásellenes hangok sok országban bizonytalanságot okoznak a védőoltások körül, a gyors ütem pedig, amelyben a koronavírus elleni vakcina fejlesztése zajlik, sokakban kételyeket ébreszt. Az oltásra ugyanakkor szükség lesz annak érdekében, hogy a nyájimmunitás kialakulhasson: ehhez becslések szerint 55-82 százaléknak kell oltás vagy korábban lezajlott betegség által immunitáshoz jutnia.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×