eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Hatékony módszer segíthet a koronavírus elleni harcban

A levegőben terjedő vírusok "gyors és pontos" észlelésére dolgoztak ki módszert Dél-Koreában - közölte a tudományos és technológiai kutatásokkal foglalkozó négy dél-koreai állami egyetem egyike.

A technológia az elektrosztatikus energiát használja fel, hogy elfogja és kondenzálja a levegőben lévő vírusokat, egy speciális szűrő segítségével pedig szennyezőanyagok után kutat az összegyűjtött mintákban - mondta el Dzsang Dzse-szung, az Ulszani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST)munkatársa.

"Az elektromos mező használata lehetővé teszi a levegőminták károsodás nélküli gyűjtését, egy papíralapú szenzor pedig ellenőrzi a vírusok antigénjeinek és antitesteinek jelenlétét" - mondta a szakértő.

Hozzátette, hogy a módszer nagyon hatékony és pontos, és

segít a közegészségügy dolgozóinak a fertőző betegségek elleni harcban.

Az eljárással az egy mikrométernél kisebb folyékony részecskéket is sikeresen begyűjtötték.

Jelenleg vákuumos eszközökkel történik a levegőben terjedő anyagok mintagyűjtése, ez azonban a minták sérüléséhez vezet, a nagyon apró részecskéket pedig nem is lehet begyűjteni.

Dzsang elmondása szerint a teszteket jó eredményekkel végezték el a H1N1 vírus A-típusánál. Mivel a koronavírus mind szerkezetében, mind méretében hasonlatos az influenzavírushoz, az új technológia további vizsgálatok után alkalmazható lehet a SARS-CoV-2 esetében is.

A Szöultól 410 kilométerre délkeletre lévő ulszani műegyetem közlése szerint a felfedezést az Environmental Science and Technology című tudományos lapban mutatták be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×