eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Gyerekeknél kell vizsgálni a koronavírus és egy másik betegség összefüggéseit

Úgy tűnik, a pandémia csúcsán az országban szokatlanul magasra emelkedett a gyerekek körében egy bizonyos, élethosszig tartó betegség.

Egy kisléptékű brit tanulmány szerint csaknem megduplázódott az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma a pandémia brit csúcspontjának idején. A kutatók szerint lehetséges, hogy a két betegség között kapcsolat áll fenn, s ezt alaposabban meg kell vizsgálni.

Bár a tanulmány mindössze egy maroknyi esetet dolgozott fel, ez az első olyan kutatás, amely kapcsolatba hozta a Covid-19-betegséget az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával gyerekeknél - közölték kedden az Imperial College London kutatói.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a pandémia csúcsán az 1-e típusú cukorbetegségben megbetegedő gyermekek száma szokatlanul magasra emelkedett két kórházban, ahol a kutatás folyt, az előző évek adataihoz viszonyítva" - számolt be róla Karen Logan, a tanulmány társszerzője.

"A további vizsgálatok során megállapítottuk, hogy e gyerekek közül többen koronavírus-fertőzésben szenvedtek, vagy korábban estek át a fertőzésen" - fűzte hozzá Logan.

A kutató emlékeztett rá, hogy korábban kínai és olasz jelentések is szóltak arról, hogy a pandémia alatt 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak kórházba került gyerekeknél.

A Diabetes Care folyóiratban publikált tanulmány 30 gyermek állapotát elemezte, akiknek 1-es típusú diabéteszét londoni kórházakban állapították meg a pandémia első hullámának csúcsán. A korábbi évekhez képest az esetek száma megduplázódott.

A gyerekek közül 21-nél végeztek koronavírustesztet vagy antitesttesztet, hogy megtudják, kapcsolatba kerültek-e a vírussal, és öt gyerekeknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, így a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni a vércukorszint szabályozására. Az Imperial tudósai szerint egy lehetséges magyarázat, hogy a koronavírus tüskefehérjéi megtámadják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

"További kutatásokra van szükség, hogy megállapíthassuk, valóban fennáll-e a kapcsolat, de közben remélhetőleg az orvosok is tudatában lesznek ennek a lehetőségnek" - fogalmazott Logan.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×