eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: INACH

Fontos evolúciós lépcsőfokról tudtak meg többet

Egy 74 millió évvel ezelőtt élt kistestű emlős fogait fedezték fel a kutatók Patagónia chilei részén: ez a legrégebbi ilyen típusú lelet, amelyet a dél-amerikai országban találtak.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet (INACH) közlése szerint a Magallanodon baikashkenke nevű faj egyik példányának apró fogait a Torres del Paine Nemzeti Park szomszédságában zajló ásatások során fedezték fel.

A Chilei Természettudományi Múzeum közleménye szerint a kistermetű emlős a mai Patagónia területének déli részén élhetett a késő kréta időszakban, dinoszauruszok, krokodilok, teknősök és madarak társaságában.

A

chilei és argentin szakemberek szerint a faj a Gondwanatheria nevű korai, mára kihalt emlőscsoportba tartozott, amelynek ez a legdélebben feltárt lelete.

Alexander Vargas, a Chilei Egyetem kutatója szerint a Magallanodon baikashkenke egy evolúciós lépcsőfok volt a tojásrakó emlősök, úgymint a kacsacsőrű emlős és az erszényes emlősök között.

A szakember szerint

az apró emlős nem rágcsáló volt, de a rágcsálókra jellemző rágófogai alakultak ki.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet szerint a kréta kori Gondwanatheria-leletek rendkívül ritkák, különösen Dél-Amerika déli részének ezen a területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×