eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: YouTube/NASA

Történelmi esemény az űrutazásban - elhalasztva

Az Elon Musk vezette SpaceX űripari vállalat Crew Dragon űrhajója első ízben szállít embereket az űrbe – ám a startot a fellövés előtt negyed órával elhalasztották.

A Crew Dragon űrmissziója mérföldkő az amerikai űrkutatásban, az Egyesült Államok ugyanis 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval. Azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) orosz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az NASA ráadásul nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással - a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével - közösen indította volna asztronautáit az űrbe.

A Crew Dragon hordozórakétája már napok óta a kilövőpadon állt. A veterán amerikai űrhajósok, Robert Behnkek és Douglas Hurley stílusosan egy Tesla elektromos autóval érkeztek a kilövőpadhoz, majd pedig egy egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselve, közép-európai idő szerint 22.33-kor indultak volna útnak. Az űrhajójuk pénteken csatlakozott volna az űrállomáshoz.

Elon Musk és Donald Trump amerikai elnök (aki az Air Force One fedélzetén érkezett) is a helyszínen kísérte figyelemmel az eseményeket. Utóbbi ritka eseménynek számít, ugyanis 1998 óta amerikai elnök nem nézte helyszínről az ISS-re induló űrhajósok indulását.

A NASA megbízásából az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Crew Dragon az ugyancsak a SpaceX által kifejlesztett Dragon teherszállító űrhajó módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata. A Dragon számtalanszor szállított már rakományt az ISS-re.

A Crew Dragon első, emberek nélküli próbaútja március 2-án volt, az űrhajót a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája állította Föld körüli pályára, az űrhajó automata üzemmódban csatlakozott az ISS-hez.

Ez volt a három élő adás (a cikk lejjebb folytatódik): az első a NASA csatornája, a második a SpaceX-é, a harmadik pedig a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalának videója, amelyen az intézet két munkatársa, Szabó Norton és Soós Benjámin közvetítettek.

A Crew Dragon a floridai Kennedy Űrközpont ugyanazon 39A jelzésű platformjáról emelkedik az égbe, amelyről annak idején a Holdra szálló Apollo–11 is elindult.

Íme néhány fotó a személyzet érkezéséről és a beszállóhíd elemeléséről:

A startot megelőzően minden rendben ment, ám a fellövés előtt negyed órával lefújták az indulást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt. Florida keleti partvidékén ugyanis szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított.

Legközelebb május 30-án, szombaton 21 óra 22 perckor (15:22 EDT, 19:22 UTC) vagy vasárnap 21 óra 00 perckor (15:00 EDT, 19:00 UTC) futhatnak neki újra a folyamatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×