eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Különleges módszert tesztelnek a koronavírus ellen

Az idővel és a járvánnyal folytatott versenyfutás jegyében újabb vakcina esetében rövidítették le az eljárásrendet, és lépett a klinikai vizsgálati szakaszba Amerikában. Negyven önkéntessel kezdődik a vizsgálat.

Indul az Inovio nevű amerikai vállalat által a Covid-19 ellen fejlesztett vakcina emberes tesztje - adta hírül a TechCrunch cikke alapján a hvg.hu. Az amerikai gyógyszerészeti hatóságtól (FDA) kapott jóváhagyás alapján az INO-4800 nevű szert 40 egészséges önkéntesnek adják majd be, elsősorban az Egyesült Államokban.

Az Inovio vakcinája nem a hagyományos, antitest-beadáson alapuló megoldást jelentene, hanem egy különleges génszekvenciát juttat az emberi szervezetbe, amely arra ösztönzi a testet, hogy termeljen ellenanyagot.

Az első eredményeket nyárra várják a szakemberek.

Ha azonban minden jól alakul, akkor sem valószínű, hogy hónapok múltán (széles körben alkalmazható) védőoltás születik belőle, erre ugyanis legalább egy, másfél évet kell várni.

A cég szerint egyébként idővel akár egymillió vakcinát is képesek lesznek előállítani, ehhez azonban még nagyon sok vizsgálatot kell elvégezniük.

Az Inovio vakcinája mellett két másik fejlesztés kapott engedélyt a klinikai tesztekre. Az egyik az amerikai Moderna és a szintén amerikai NIAID, a járványos betegségeket vizsgáló központ munkája, a másik pedig a CanSino Biologics és a Pekingi Biotechnológiai Intézet vakcinája. Az előbbinél 2021 nyaráig tart a klinikai tesztek első fázisa, a másiknál idén decemberig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×