eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Védőmaszkos embert ábrázoló falfestmény előtt egy járókelő Milánóban 2020. március 16-án, amikor a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére vesztegzár van érvényben egész Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Koronavírus: a férfiaknak jobban kell vigyázniuk

A statisztikák azt mutatják, hogy nem csak a kor, a nem is befolyásolja a betegség kimenetelét, ha valaki megfertőződik az új típusú koronavírussal. Közben egyre több fiatal áldozata van a járványnak.

Olaszországi adatok azt mutatják, hogy a férfiak fiatalabb korban,súlyosabban betegszenek meg és nagyobb eséllyel halnak bele az új típusú koronavírus okozta kórba - ez derül ki az Epidemiology for Public Health nevű szaklap összesítéséből.

Hasonló tendenciáról számoltak be Kínából is: a férfiak 2,8 százaléka halt be a vírus-fertőzésbe, míg a nőknél ez az arány 1,7 százalék volt.

Ez azonban nem lepte meg a szakembereket:

hasonlót tapasztaltak más légzőszervi vírusfertőzéseknél is,

például a 2003-ban kitört SARS-nál, sőt az 1918-as spanyol nátha járvány idején is - írja az IFLScience.

Az okokat régóta kutatják, de a szakemberek inkább csak találgatnak a kérdésben.

Az egyik lehetséges megfejtés, hogy

a férfiak és a nők immunválasza eltérő.

Az sem kizárt, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén ad nagyobb védettséget a nőknek. De az X-kromoszómában is számos immunitáshoz köthető gén található – a nőknek pedig két ilyen kromoszómájuk is van, míg a férfiknak egy.

A fiatalabbak sincsenek biztonságban

Közben egyre több olyan beszámoló érkezik, hogy egészen fiatal, más betegségben nem szenvedő emberek is belehalnak a fertőzésbe. Franciaországban egy 16, Angliában egy 21 éves lány lett a kór áldozata. A család szerint egyiküknek sem volt más baja, erősek és életvidámak voltak, míg az új típusú koronavírus meg nem fertőzte őket.

Franciaországban a 16 éves Julie a kór legfiatalabb áldozata. Testvére azt mondta a Le Parisiennek, hogy a lány a múlt héten éppen csak köhögött, csak hétfőn ment el a házorvoshoz, kedden pedig már válságos állapotban került kórházba és a hét végére meghalt.

Angliában pedig a 21 Chloe Middleton halt bele úgy a betegségbe, hogy előzőleg nem volt ismert betegsége - számolt be róla a Sky News.

A család mindkét esetben arra figyelmezetett: senki se higgye, hogy a fertőzés csak az idős, beteg embereket veszélyezteti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×