eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2019. március 8-án közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajója dokkolni készül a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljához március 3-án. A Dragon március 8-án, hatnapos tesztrepülés után levált a Föld körül keringő állomásról, és visszaindult a bolygóra. Az Atlanti-óceán vizébe fog megérkezni, ahol a GO Searcher nevű hajó várja majd.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA – képünk illusztráció

Magyar világszabadalmat tesztelnek az űrben

Élettartamának felénél jár a december 6-án pályára állított két magyar műhold, az ATL-1 és a SMOG-P. Mindkettő folyamatosan küldi az adatokat a Földre. Az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorának Temesi Ottó, az ATL-1 műhold anyagtudományi kutatását végző H-Ion Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója beszélt a részletekről.

Alapvetően elliptikus pályán halad az ATL-1 és a SMOG-P, 350-400 km távolságra a Föld felszínétől - mondta el az InfoRádióban helyzetjelentést adva Temesi Ottó, az ATL-1 műhold anyagtudományi kutatását végző H-Ion Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója.

"A sebességük 2,2 km/s, ami eléggé nagy sebességnek számít a hétköznapi sebességviszonyokhoz képest"

- tette hozzá.

A SMOG-P-ben megtestesülő eredményt a Műegyetemen jelentős munka előzte meg, a földfelszín rádiófrekvenciás szennyezettségét figyeli.

"Ennek számos szerepe van, hiszen a műholdak kommunikációjában is fontos" - indokolt.

Az ATL-1 műhold esetében egy anyagtudományi kutatás-fejlesztési eredményt tesztelnek a világűrben.

"Több szempontból is fontos,

teljesen magyar kutatás,

számos partnerral megvalósítva. Elsődleges szerepe a műholdon található akkumulátorok temperálása, szigetelése. Mivel egy ilyen műholdon nagyon kell takarékoskodni, az eszközön egy 1 milliméteres rétegről van szó, ez végzi az akkumulátor temperálását" - ecsetelte.

A szigetelőanyag 100 százalékban alumínium-oxid, az anyagcsalád újdonsága az, hogy nanostrukturált.

"Világújdonság, szabadalmaztatása folyamatban van. Nagyon sok lehetőség van benne, 1500-1800 fokon is tesztelhető akár, innentől pedig űripari alkalmazásra is kimehet" - húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×