eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: IDPS, University of Bath

Új módon segíthetnek az Alzheimer-kórban szenvedőkön

Egy nemzetközi kutatócsoport mesterséges neuronokkal rendelkező szilikonchipet hozott létre Angliában.

A chipbe ültetett mesterséges idegsejtek képesek arra, hogy egy betegség vagy egy sérülés miatt a feladataikat ellátni nem képes idegsejtek helyett továbbítsák az elektromos jelet a megfelelő agyi területekre - írja a Qubit.

A kutatócsoport egy szimuláció segítségével azonosította, hogyan reagál a patkányok agya két különböző típusú ingerre. A szimuláció elsősorban a hippokampuszban feldolgozott agyi folyamatokat modellezte. Az így kapott adatokat használták fel a chip megépítésében:

a szerkezetben a szervezetünkben jeltovábbítást végző ioncsatornákat imitáló mesterséges ioncsatornákat hoztak létre.

A kutatók szerint a szerkezetet akár szívbetegségben vagy Alzheimer-kórban szenvedők tüneteinek enyhítésére is használni lehet majd. A krónikus szívelégtelenségnél a központi idegrendszeri idegsejtek azok, amelyek nem reagálnak megfelelően az idegrendszeri visszacsatolásokra. A mesterséges neuronok segítségével azonban visszaállhat a szív és az idegrendszer közti normális működés.

A kutatók azt is hozzátették, hogy

a szívbetegségeken és az Alzheimer-kóron kívül más neurológiai betegségek kezelésében is komoly előrelépést jelenthet a chip

- írja a Financial Times.

Jelenleg csak a már bevált pacemakerek alkatrészeként kezdik el a chipeket tesztelni, remélve, hogy ez a kiegészítő javítja majd azok hatékonyságát. Ezeket a felturbózott implantátumokat azonban egyelőre embereken nem lehet még kipróbálni, az első kísérletek állatokkal fognak zajlani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×