eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Mezei pacsirta a fészkén – Wikipédia / Beentree

Komoly gond van a magyar földeken

Ma van a Magyar Természet Napja. Ezt idén már ötödik alkalommal ünneplik meg, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére.

Magyarországot is érinti a biológiai sokféleség egész világon megfigyelhető csökkenése. A folyamat a hazai természetvédelmi területek többségén is észlelhető. Az agrártájakhoz kötődő ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszáma is visszaesett – hívta fel a figyelmet a Magyar Természet Napján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója, Halmos Gergő.

"A mezőgazdasági területen gyakori fajok - például a mezei pacsirta, mezei veréb, tövisszúró gébics - egyre kisebb számban fordulnak elő, és vannak ezekhez az élőhelyekhez kötődő ritka fajok, amelyek állománya már nagyon alacsony. Igaz, ezek között vannak olyanok, amelyeknél az elmúlt évtizedekben végzett a célzott természetvédelmi munkával sikerült némileg visszafelé fordítani az irányt".

Az egyesület ma Gödöllőn konferenciát rendez, amelyen a mezőgazdasági biodiverzitás helyzetét tekintik át – tette hozzá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

"A konferenciával és a Lehetséges küldetés címmel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy miként lehet az emberi tevékenységet és a természetvédelmet, konkrétan a mezőgazdaságot és a természetvédelmet összehangolni. Ez azért is fontos, mert

a mezőgazdasági területekhez kötődő fajok állománya egész Európában és Magyarországon is drasztikusan csökkent

az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági használat megváltozásával, intenzívebbé válásával és kiterjedésével" - hívta fel a figyelmet Halmos Gergő.

Péntektől vasárnapig szintén Gödöllőn Nemzetközi Természetfilm Filmfesztivált is rendeznek. Ezen a WWF Magyarország munkatársai is részt vesznek, akik kvízekkel és filmekkel készülnek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége Debrecenben ünnepli a Magyar Természet napját, A mogyorós pele nyomában nevű természetvédelmi vetélkedővel. Emellett egész májusban fővárosi védett területeken tartanak kirándulásokat és intézményzöldítési programokat.

Ez a két szervezet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen kezdeményezte, hogy május 22-e a Magyar Természet Napja legyen, így ezt 2015-ben először meg is tartották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×