eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Évmilliók óta nem látott kihalási hullám vár a Földre

Az ENSZ friss jelentése szerint az emberi tevékenység hatására mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás.

Az emberiség a túlfogyasztással, az orvvadászattal, a fosszilis üzemanyagok használatával, a fakivágásokkal és egyéb tényezőkkel komoly, lassan kibírhatatlan terhet rak az élővilágra. Az ismert növény- és állatfajok egynegyede már most komoly fenyegetésnek van kitéve. Az adatok alapján olyan kihalási hullám vár a Földre, amelyhez hasonlót 10 millió éve nem tapasztalt a bolygó - szellőztette meg az ENSZ májusban megjelenő friss jelentéséről a Live Science - a cikket a 24.hu szemlézte.

A kutatók szerint a szárazföldi ökoszisztémák háromnegyede, míg a tengeri élővilágok közel fele látványosan átalakult az ember hatására.

A változások nemcsak az állat- és növényfajokra, hanem az őslakos közösségekre és a szegényebb régiók lakóira is komoly veszélyt jelentenek.

A 44 oldalas, 1800 oldalnyi tudományos kutatást összefoglaló jelentést április 29-én 130 ország képviselője tárgyalja meg Párizsban.

Az emberiség által használt élelmiszer- és energiatermelési módok aláássák a természet saját szabályozórendszereit. A pusztítás csak "transzformatív változással" csökkenthető - mondta a jelentés összeállításáért felelős csoport vezetője, Robert Watson.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×