eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Egyre érdekesebb az, amit a Balatonnál művel az éghajlatváltozás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nagy kutatásba kezd, az eredményeknek szerepe lesz újabb stratégiai balatoni fejlesztések előkészítésében.

Az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló szélsőséges időjárás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja egyebek közt a Széchenyi 2020 program 300 millió forint támogatású projektje - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében.

A szakembereknek intézkedési javaslatokat kell megfogalmazniuk a szélsőséges balatoni vízállások negatív hatásainak mérséklésére, illetve arra, miként lehet összehangolni a vízszintszabályozást az éghajlatváltozással.

A támogatás egy részét olyan monitoring és informatikai eszközök beszerzésére fordítják, amelyek adatokat szolgáltatnak majd további, a Balaton üdülőrégióként való megőrzését prioritásként kezelő kutatásokhoz is.

A tervek szerint 2019. június 15-én záruló projektnek egyebek mellett szerepe lesz újabb stratégiai balatoni fejlesztések előkészítésében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Balaton 1863-tól, a vízeresztő zsilip megépítésétől számít szabályozott tónak. Vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtő területtel és kifejezetten csekély átlagos vízmélységgel rendelkezik, ezért nagy fokú érzékenység jellemzi az időjárás hatásaival szemben.

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló projekt kedvezményezettje az OVF és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A beruházás teljes költsége 300 millió forint, amelyet az Európai Unió és a kormány nyújt vissza nem térítendő támogatásként.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×