eur:
395.06
usd:
367.72
bux:
71616.17
2024. július 2. kedd Ottó
A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kimaradtak a szilveszterezésből a tatai vadludak

Tata még novemberben rendeletben tiltotta be a szilveszteri és az új évi időszakban a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. Ennek eredményeként több mint 13 000 vadlúd maradt a tatai Öreg-tavon, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amire azért van lehetőség minden november utolsó szombatján - tavaly már 18. alkalommal -, mert európai szinten egyedülálló, hogy egy város vizes élőhelyére több tízezer vadlúd érkezzen, vonuláskor megpihenni, vagy akár át is telelni.

Mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a világviszonylatban egyedülálló jelenség jelentős bevételt hoz a városnak.

A közelmúltig azonban fennállt egy probléma: az elképesztő zajjal és színnel járó robbantgatásoktól megijedve elmentek a vadludak, és csak egy töredékük tért vissza.

A város önkormányzata erre reagálva megtiltotta a tűzijátékozást.

"Kollégák beszámolója alapján

december 31-én délután, estefelé több mint húszezer vadlúd érkezett a tóra pihenni, és másnap ennek több mint a fele, 13 ezer ott is volt, amire az elmúlt évek alatt nem nagyon volt példa,

ez mindenféleképpen jó jel" - mondta a szakember.

Arról is beszámoltak Tatáról, hogy hihetetlen csend volt a városban, sokkal jobban érezték magukat a lakosok és a kutyák is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Hat hét múlva, 2024. augusztus 7-én, szerdán startol el az idei Sziget, és augusztus 12-én, hétfőn ér véget a bulisorozat a Hajógyári-szigeten. Az elővételes hetijegyek jelenleg 142 900 forintért kaphatók, és a szervezők ígérete szerint az italokat, ételeket jórészt a tavalyi áron lehet majd megvásárolni. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerszünet után a fesztivál sok szempontból megújult: a szervezőknek idén kiemelt célja, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Így, ha a minimálbérhez viszonyítunk, arányaiban akkora kiadást jelenthet 2024-ben a Szigeten bulizni, mint 2008-2010 környékén – számolta ki a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×