eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Ötven éve betiltott rovarirtó nyomai a magyar halban

Egy átfogó felmérés során szakemberek hat halastó üledékét, vizét és állományát vizsgálták, minden halban van a DDT-ből. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő azonban felhívta a figyelmet: ezek már csak bomlástermékek.

Egy ötszáz vegyületet érintő vizsgálat során végre azonosíthatók azok a tényezők, amelyek az édesvízi haltermékeket befolyásolhatják. A független laboratórium (Wessling), egyetem (Szent István Egyetem) és több szakmai partner (Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék - Budapest, The Fishmarket Kft., SKC Consulting Kft.) bevonásával végzett HappyFish projekt során a víz mellett górcső alá kerültek az üledékek, a halak és a feldolgozási technológiák.

Mint a Laboratorium.hu szerkesztősége portálunkkal tudatta,

a vizsgált vegyületek koncentrációja igen alacsony kimutatási határ körül alakult, ezért kijelenthető, hogy egészségügyi kockázatokról nem beszélhetünk.

A hat halastóban keresett ötszáz vegyületnek (mintegy 400 peszticid vagyis növényvédőszer, 100 gyógyszermaradvány) alig 10 százaléka volt kimutatható a hazai édesvizekben.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által is támogatott HappyFish projektről Micsinai Adrienn konzorciumvezető az InfoRádióban elmondta: a vízüledék-rendszerben négyféle gyógyszermaradványt találtak, ami nagyon jó eredmény, ennél sokkal többet szoktak leírni. Mivel a halastavak kezelésére kötött szabályok vonatkoznak, "elmondható, hogy a helyzet jó, jobb, mint vártuk".

A halastavak vizében és üledékében viszont gyakori "vendég" a glifozát növényvédőszer, de határérték fölött jellemzően a vizekben volt megtalálható. Érdekes adat viszont, hogy

szinte minden halmintában és a vízben is kimutatható volt a fél évszázada betiltott rovarölő, a DDT jelenléte.

Ezzel kapcsolatban Micsinai Adrienn elmondta: nem volt meglepő ezen vegyületek jelenléte, mert a DDT egy kifejezetten lassan lebomló, a környezetből nagyon lassú felezési idővel eltűnő szer. Ám

"Magyarország büszke lehet magára, mert 1968-ban a világon elsőknét tiltotta be a használatát, ezzel úttörők voltunk.

Ennek ellenére még mindig jelen vannak a nyomai - nem maga a DDT, hanem a bomlástermékei találhatók meg a halakban. Ezek mértéke azonban például az 1980-as években készült felméréshez képest az akkori értékek tizede, százada" - mondta a konzorciumvezető.

A kutatás igazolta, hogy a tavak fenekén folytatott iszapcsere igen egészséges a tó ökoszisztémája szempontjából. A halastavak vizéből detektált anyagok forrását feltételezhetően elsősorban az azokat tápláló vízfolyások jelentik, nem pedig a mederüledékből oldódnak vissza a tavak vizébe.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával jelenleg is futó projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon. Ez utóbbiak ugyanis a haltermékek, elsősorban az édesvízi haltermékek esetében sajnos hiányosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×