eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: NASA/JHUAPL

Rekord az űrben

Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája.

A Parker hétfőn döntötte meg a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os rekordját, a 43 millió kilométeres távolságot a Naptól. És még közelebb fog kerülni a csillaghoz, mivel annak külső légkörébe, a koronába fog merülni a jövő héten. A Nap felszínétől 24 millió kilométerre fog elhaladni.

A Parker, amelyet a Nap légkörének tanulmányozására bocsátott fel a NASA augusztus elején, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.

A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállít, amely szintén a Helios-2 űrszondához fűződik, sebessége el fogja érni az óránkénti 247 ezer kilométert.

Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást.

A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×