eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive

Különleges építmény romjaira bukkantak egy törökországi tóban

Nem mindennapi titkokat őrzött évszázadokig az Iznik-tó.

Négy évvel ezelőtt Bursa tartomány vezetésének megbízásából légi felvételeket készítettek a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról. A fényképek eljutottak az Uludağ Egyetem kutatójához, Mustafa Şahin professzorhoz, akinek azonnal feltűnt, hogy

a víz alatt valamilyen hatalmas épületkomplexum maradványai nyugszanak.

Az elmúlt négy év során kiterjedt kutatások kezdődtek a környékén, ezek eredményeként lassan kiderült, milyen építménnyel van a szakembereknek dolga - írta Doğan Hírügynökség alapján az Origo.

Forrás:  Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive
Forrás: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive
Forrás:  Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive
Forrás: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive

A romok körüli durva kövek a katedrális pusztulásáról is sokat elárulnak. Şahin szerint a térségben a 8. században több földrengés is pusztított, az egyik legerősebb éppen 740-ben történt. „Megfigyeléseink alapján az épület ennek a földrengésnek a következtében omlott össze, a partszakasz pedig a víz alá merült. A templomot ezt követően már nem állították helyre”.

A székesegyházat a 4. század végén építhették, ekkor a település még Nikaia néven volt ismert.

A város a történelemben fontos szerepet töltött be, itt tartották azt a híres zsinatot, amelyen Nagy Konstantin császár elnöklésével lefektették a keresztény vallás alapelveit.
A niceai zsinatot bemutató festmény a Vatikánban
A niceai zsinatot bemutató festmény a Vatikánban

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×