eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Meghalt az endoszkópos sebészeti eljárás magyar kifejlesztője

Rozsos István orvosprofesszor 86 évet élt.

A nagykanizsai születésű sebész a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd ott is vállalt munkát, de 1957-ben elbocsátották, mert az 1956-os forradalom alatt az intézmény nemzetőrzászlóaljának parancsnoka volt.

Rozsos István orvosprofesszor
Rozsos István orvosprofesszor
Fotó: sonline.hu

Rozsos István ezután négy éven át a keszthelyi kórházban dolgozott, 1961-ben pedig a kaposvári megyei kórházba került, amelynek különböző beosztásokban ötven éven át volt az orvosa.

A sebész dolgozott az Utrechti Egyetem Érsebészeti Klinikáján, tanulmányutat tett Göteborgban, Bostonban, Los Angelesben, Chicagóban és San Franciscóban is, és több orvosi világkongresszuson tartott előadást. Az 1990-es évek közepétől tanított a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1997-től egyetemi tanárként.

Rozsos István 1990-ben a világon elsőként végezte el az epehólyag endoszkópos, lézer-mikrosebészeti eltávolítását.

Az általa kifejlesztett, és az epehólyagműtéteknél azóta világszerte alkalmazott eljárás lényege, hogy mindössze 2-4 centiméteres hasfali metszést ejtenek a betegen, aki napokon belül meggyógyul.

Az orvosprofesszor több könyvet, egyetemi jegyzetet, számos tanulmányt írt, tevékenységét rangos szakmai, társadalmi és állami kitüntetéssel, többi között 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el.

Rozsos István 1998-ban az Év embere volt szakmájában az Egyesült Államokban, 2003-ban Kaposvár díszpolgára lett, 2008-ban Somogy Megyei Prima-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×