eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó

Egy munkahely, ahol fürdő és játékterem is volt

Az izraeli Gedera területén a harmadik században élt agyagművesek lehettek a munka és a pihenés egyensúlyának korai élvezői, erről tanúskodik a térségben feltárt műhelyük, ahol egyebek között 20 fürdésre használt gödröt és játéktermet is találtak a régészek.

A bor tárolására használt edényeket készítő műhely korát 1700 évben határozták meg az izraeli régészeti hatóság szakemberei, akik szerint a műhely legalább 600 éven át működött.

A műhely területén állt hatalmas kőpadokba még ma is népszerű játékok tábláit karcolták be a 3. században.

"A régészet arra emlékeztet minket, hogy nem mi találjuk fel a kereket. A munkahelyein játékhelyeket kialakító Google-höz hasonlóan, itt is csináltak már ilyet: találtunk egy játékszobát, amelyet valószínűleg az agyagkészítés intenzív munkálatainak szüneteiben használtak a dolgozók" - idézte Ella Nagorskyt, a feltárás koordinátorát a The Times of Israel című napilap.

Egy új lakónegyed építéseinek előkészületeit megelőzően tárták fel az elmúlt két évben izraeli régészek a térséget, ahol bizánci fürdőre és vízvezetékek rendszerére is bukkantak.

A régészeti hatóság közleménye szerint a műhely "családi vállalkozás lehetett, amely nemzedékről nemzedékre szállt". A pihenő létesítményekkel valószínűleg a mindennapos munkában megfáradt dolgozóknak akartak felfrissülést biztosítani - tették hozzá.

A területen hatalmas mennyiségű törött vagy hibás agyagedény maradványokra bukkantak, a régészek szerint legalább százezer edény maradványit rejti a föld.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×