eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Súlyosnak ítélik a problémát a szakemberek, de nem tudják, hogyan oldják meg.

Nem egészen egy negyedszázad alatt az űrhajó megsemmisítésére is alkalmas méretű törmelékek száma több mint a kétszeresére nőtt az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti konferenciájának résztvevői szerint.

"Nagyon aggódunk"

- jelentette ki a németországi tanácskozáson Rolf Densing, az ESA műveleti igazgatója, aki kérte, hogy vegyék komolyan ezt a problémát, amelyet csak nemzetközi szinten lehet megoldani.

A rakétadarabok, kiöregedett műholdak, az űrhajósok által elveszített szerszámok sorozatos szétesések és összeütközések révén egyre csak szaporodnak.

Ezeknek a tárgyaknak a sebessége elérheti a 28 ezer kilométer/órát is, és ezzel a sebességgel még egy kis tárgy is hatalmas károkat képest okozni.

1993-ban a földi radarok 8000, 10 centiméteresnél nagyobb tárgyat állapítottak meg.

  • "Mára mintegy 5000 darab, 1 méteresnél
  • és 20 ezer darab, 10 centiméteresnél nagyobb tárgy,
  • valamint 75 ezer, mintegy 1 centiméteres "repülő golyó" kering a világűrben" - mondta el Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője. Az 1 milliméteresnél nagyobb tárgyak száma feltehetőleg eléri a 150 milliót.

Az ESA hetente kap összeütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja kapcsán. Minden műhold évente egyszer-kétszer elkerülő manőverre kényszerül.

Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videoösszeköttetés segítségével elmondta, hogy

az ISS a legfeljebb 1 centiméter átmérőjű tárgyaknak még képes ellenállni.

Az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, hogy elkerülje a törmelékeket, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha nincs elég ideje, a legénységnek "menekülnie kell, be kell szállnia a Szojuz űrhajóba, hogy összeütközés esetén elhagyhassa az űrállomást" - mondta az ESA űrhajósa. Ez az ISS történelmében eddig négyszer fordult elő.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×