eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Félelmetes felfedezés: jóval több szúnyogfaj terjesztheti a zikavírust

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.

A vírus, amely 2015-16-ban gyorsan terjedt Brazíliában és a Karib-térségben, várandós nők ezreit fertőzte meg, és több mint kétezer újszülöttnél okozott kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz.

A kutatók többsége úgy véli, hogy a zikavírus főként két szúnyogfaj, az aedes aegypti vagy az aedes albopictus csípésével terjed.

A Georgiai Egyetem ökológusai azonban feltételezték, hogy más szúnyogfajok is képesek a zikavírus terjesztésére, mivel a mikronéziai Yap szigetén 2007-ben kitört zikalázjárványt más faj, az aedes hensilli terjesztette, illetve mert a zikavírussal rokon más vírusok terjedése több mint kilenc szúnyogfajhoz köthető.

Elméletük igazolására a kutatók alkottak egy matematikai modellt, amely a zikavírussal rokon vírusok, a flavivírusok családjába tartozó vírusok és a hozzájuk köthető összes szúnyogfaj adathalmazában próbált rendszert találni. A modell segítségével mutatták ki, hogy 35 szúnyogfaj, amelyekből hét az Egyesült Államokban is jelen van, lehet zikavírus terjesztő - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az eLife folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek javasolják, hogy eredményeiket használják fel a vírust terjesztő szúnyogfajok további tanulmányozásához, amely megerősítheti elméletüket a zikavírus terjesztésének képességéről.

A zikavírus a flavivírusok családjába tartozó vírus, ugyanebbe a víruscsaládba tartozik egyebek között a sárgaláz és a dengue-láz vírusa is.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×