eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Világon egyedülálló dinoszauruszcsontok Magyarországon

Világon egyedülálló dinoszauruszcsontok Magyarországon

Iharkúton és Villányban is hatalmas őshüllő és ősemlős lelőhely feltárásán dolgozik a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja. Vannak olyan maradványok, amelyekből csak egyetlen darab van az egész világon. Pénzbeli értékük ki sem fejezhető. A Természettudományi Múzeumban van például olyan holotípus, amelyet még a másik szobába is engedéllyel lehet csak átvinni – mondta Ősi Attila paleontológus, a MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportjának vezetője.

Az iharkúri dinoszaurusz-lelőhelyen 16 éve folynak az ásatások, és ezeknek a munkálatoknak köszönhetően mára közel 600 négyzetméternyi területet tártunk fel. 2-3 hetes ásatások keretében 20-25 fő részvételével folynak a munkálatok egy egykori bauxitbánya területén, ahol csonttartalmú kőzetrétegek bontásával foglalkozunk. Ennek eredményeként kerülnek elő a leletek – ismertette a kutatás körülményeit a paleontológus.

Ez a hely a legelső magyarországi dinoszaurusz-lelőhely, de nemcsak dinoszauruszok, hanem mindenféle más állatok csontjai is előfordulnak itt.

„Az érdekesség az, hogy nem mindenféle kőzetrétegből kerülnek elő ezek a maradványok, hanem csak bizonyos horizontokhoz, néhány csontokban gazdag kőzetréteghez kötődik ez a kutatás. Ennek az okát igazából most is keressük, de már van elképzelésünk, hogy miért lehet ez” - közölte Ősi Attila.

Világon egyedülálló dinoszauruszcsontok Magyarországon

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az eredeti felszíntől 17-18 méteres mélységben van egy körülbelül 30 centiméter vastag kőzetréteg, amiben a csontok vannak. Itt egy négyzetméteren átlagosan 23 csont kerül elő, amelyek között lehetnek részleges csontvázak, vagy izolált csontok – fogak, csontdarabok” - részletezte az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportjának vezetője.

A jelenség magyarázataként elmondta: nagyon valószínű, hogy valami olyan természeti katasztrófa állhat az egésznek a hátterében, ami hatalmas nagy esőzéseket és annak a folyónak a megáradását eredményezte, amely ezt az üledékes kőzetanyagot akkoriban magával hozta és lerakta.

Menet közben pedig mindent összegyűjtött, ami az útjába került – beleértve a fadarabokat, a növénymaradványokat, a magokat, sokszor több méteres fatörzseket és dinoszauruszok és más állatok tetemeit és csontjait.

A leletek értékével kapcsolatban elmondta: vannak olyan maradványok, amelyekből csak egyetlen darab van az egész világon. Pénzbeli értékük ki sem fejezhető.

A Természettudományi Múzeumban van olyan holotípus, amelyet még a másik szobába is engedéllyel lehet csak átvinni.

Nagyon vigyázunk rá. Ilyen egyedülálló lelet egy új fajnak, az Ajkaceratopsnak és a Iharkutosuchus névre keresztelt krokodilnak a koponyája – mondta a paleontológus.

A másik, 2012-ben feltárt lelőhely a villányi, ahol nem dinoszauruszokat, hanem ősgerinceseket találtak.

Ezek a maradványok az iharkúti lelőhelyhez képest sokkal idősebbek, 230-240 millió évvel ezelőtti maradványok. Ebben az időszakban jelentek meg a leggyakoribb és a leginkább ismert hüllők – így a krokodilok, a dinoszauruszok, vagy az emlősök – előfutárai – mutatta be a villányi lelőhely egyediségét Ősi Attila.

„Abban hasonlít a villányi lelőhely az iharkútihoz, hogy itt is egy kupacban vannak különböző állatok csontjai. De azért vannak összetartozó dolgok is: előkerült például egy úgynevezett notosuria tengeri őshüllőnek egy részleges csontváza az idei nyári ásatásokon, amelyek hosszú nyakú, hegyes fogú tengeri őshüllők voltak” - részletezte a MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×