eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megállíthatatlanul zsugorodnak a gleccserek

Hidegháborús kémműholdak adatainak segítségével tárták fel tudósok a Himalája drámai környezeti változásait. A gleccserek zsugorodása megállíthatatlannak tűnik, és tovább növeli a vízhiányt.

Az Amerikai Egyesült Államok a hidegháborús Hexagon program részeként a hetvenes és nyolcvanas években 20 nagyméretű felderítő műholdat juttatott az űrbe. A szerkezetek által készített filmek tekercsei ejtőernyős tartályokba kerültek, amiket a légierő gépei gyűjtöttek össze.

A kémfelvételek 2011-ig titkosak voltak, utána azonban nyilvánosságra kerülhettek, most pedig megkezdődött a digitalizálásuk. Szerepel rajuk a Himalája is, amit azért fontos, mert ezek alapján az amerikai és a japán űrkutatási hivatal szakemberei pontosan megmondhatják, hogy milyen mértékben és sebességgel szorulnak vissza a gleccserek a világ legmagasabb hegységében.

"Jelenleg a Himaláját borító jégtakaró minden pontján évi negyedméternyi vizet veszítünk el" - mondta a BBC-nek Josh Maurer, a Columbia Egyetem professzora.

Egy másik kutatás, a Kínai Tudományos Akadémia, a Hunani Tudományos és Technológiai Egyetem, illetve a Csomolungma Hópárduc természetvédelmi központ vizsgálata szerint a világ legmagasabb hegye, a himalájai Mount Everest 2030 négyzetkilométeres természetvédelmi területén 1476 gleccser van. Zsugorodásuk az 1930-as években kezdődött, de csak az 1980-as években gyorsult fel. Azóta a jégfolyamok 26 százaléka eltűnt a hegyi déli lejtőjéről.

A gleccserek a Föld legjobb hőmérői - mondta az InfoRádiónak egy évvel ezelőtt nyilatkozó szakértő. Juhász Árpád geológus személyesen dokumentálta több gleccser lassú pusztulását - először a Gangesz forrásánál.

„Ez a Garval-Himalájában van, egy harminc kilométeres gleccser, a Gangotri-gleccser olvadása hozza létre a hinduk szent, hatalmas folyóját. Ez néhány évtized alatt is több kilométert rövidült. Amikor először jártam ott, körülbelül egy kilométerrel volt lejjebb a folyás mentén a gleccser homlokfala, mint másodszor.”

Magyarországtól néhány kilométerre is van egy gleccser, ami folyamatosan rövidül - tette hozzá a geológus.

„Itt van Ausztriában, hozzánk viszonylag közel a Pasterze-gleccser, 1851-től napjainkig másfél milliárd köbméter jég olvadt el csak ezen a helyen.”

Juhász Árpád hangsúlyozta, hogy a gleccserek visszahúzódása természetes folyamat is lehet .

„Ez nem azt jelenti, hogy bárki kétségbe vonná, hogy az embernek van szerepe a felmelegedésben, de hogy pontosan hány százalékban járul hozzá az ember egy esetleg létező természeti folyamathoz, nem tud választ adni a tudomány.”

A gleccserek zsugorodása miatt nő az erdős területek aránya, valamint a tavak és a folyók vízszintje is a világ legnagyobb hegyeinek lábánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×