eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Így fordítsd a saját hasznodra a környezetvédelmet

Utazást és koncert jegyet is nyerhet az, aki óvja a környezetét és visszaváltja az alumínium dobozokat a gyűjtőállomásokon.

Az alumínium csomagolás végtelen számú alkalommal száz százalékban újrahasznosítható, ráadásul az eredeti energiaszükséglet öt százaléka szükséges ahhoz, hogy újra alumínium készüljön belőle – közölte Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Eurostart felmérése szerint a magyarok évente fejenként 378 kilogramm hulladékot termelnek, aminek mindösszesen 5 százalék kerül komposztálásra, 9 százalékát elégetik, és 23 százalékot hasznosítanak újra. A maradék 65 százalék pedig lerakókba kerül. Az Európai Bizottság 2030-ra egész Európában 70 százalékos újrahasznosítást szeretne elérni.

Duma László szerint ennek a célnak az elérése érdekében tudatosodnia kell mindenkiben, hogy miért érdemes és hogyan lehet újrahasznosítani.

A „Dobd be magad!” kampány azt üzeni, van megoldás arra, hogy egyszerű módon védjük a környezetünket. Az ezen belül meghirdetett „Aluvaluta” kezdeményezés pedig ajándékokkal ösztönöz a tudatos újrahasznosításra – ismertette az ügyvezető igazgató.

„Aki az üres aludobozait visszaviszi az országban 200 helyen megtalálható automaták egyikébe, a visszaváltáskor kapott szelvénnyel egy játékban vehet részt. A fődíj egy 200 ezer forintos utazást, és számos koncertjegyet is lehet vele nyerni” - mutatta be a kezdeményezést Duma László.

Elmondta, hogy évente átlagosan nagyjából 90 alumínium italos dobozt fogyaszt minden magyar állampolgár. A magyarok az aludobozok közel felét dobják szelektív hulladékgyűjtőbe, vagyis évente 45 alumínium dobozt hasznosítunk újra, 45 pedig a szemétlerakókban végzi -

Ezen az arányon szeretnénk javítani, mert minél nagyobb arányban kerülnek az alumínium dobozok a szelektív gyűjtőkbe, annál több szén-dioxid kibocsátását takaríthatjuk meg a bolygónk számára – emelte ki a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×