eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Meglepő, miből készültek a világ legrégebbi halászhorgai

A világ legrégebbi halászhorgaira bukkantak japán régészek a Japánhoz tartozó Okinava sziget egyik barlangjában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) részletezett felfedezés szerint a nagyjából 23 ezer éves két horgot tengeri csigák héjából faragták ki. Különböző japán egyetemek és intézmények kutatói 2009 óta folytatnak ásatásokat a Szakitari mészkőbarlang három helyszínén.

A szakemberek eddig úgy vélték, hogy a modern ember nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt telepedhetett le Okinaván és a környező szigeteken, ahol igen szerény erőforrások álltak a rendelkezésére. A barlangban azonban angolnák, békák, madarak, halak és kisebb emlősök megperzselt maradványait fedezték fel, ami arra utalhat, hogy táplálékként szolgáltak a területen élők számára.

Az ételmaradványok, valamint a barlangban talált egyéb állati és emberi leletek, kagylógyöngyök és egy köszörűkőre hasonlító eszköz alapján a kutatók arra jutottak, hogy Okinava nagyjából 35 ezer éve csaknem folyamatosan lakott lehet - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A szakemberek rámutattak arra is, hogy bár a halászat alapvető fontosságú volt a korai ember számára a bolygón való szétszóródáskor, az még mindig tisztázatlan, hogy miként fejlődött ki a technológia, mivel az eddig talált legkorábbi - 16 ezer-18 ezer éves - bizonyítékok Indonézia és Pápua Új-Guinea bizonyos területeire korlátozódnak.

A mostani eredmények azonban azt sugallják, hogy a korai halászati technológiák az eddig véltnél jóval nagyobb földrajzi területre terjedtek ki: a Csendes-óceán nyugati partvidékének északi részétől a közepes földrajzi szélességen fekvő területekig.

A kutatók kiemelték továbbá, hogy a tengeri rákok megperzselt maradványai azért különösen fontosak, mivel szezonális étkezési szokásokra utalnak. A rákmaradványok méretéből ugyanis arra lehet következtetni, hogy az őszi hónapokban fogták ki az állatokat, amikor a legnagyobbak és a legízletesebbek is voltak egyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×