eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Thaiföld megmutatta: a HIV legyőzhető

Thaiföld lett az első olyan ország az ázsiai-csendes-óceáni régióban, ahol sikerült felszámolni a HIV vírus és a szifilisz anyáról gyermekre történő terjedését - jelentette be szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Thaiföld megmutatta a világnak, hogy a HIV legyőzhető" - hangsúlyozta közleményében Poonam Khetrapal Szingh, a WHO délkelet-ázsiai regionális igazgatója.

Idáig a világon a vírus által jelentősen érintett országok közül egyedül Kubának sikerült hasonló eredményt elérnie, illetve Thaifölddel együtt most Örményország és Fehéroroszország is felkerült erre a listára, de az utóbbi két országban jóval kisebb problémát jelent a kórokozó, mint például Thaiföldön.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben mintegy 21 ezer, HIV vírust hordozó gyerek születik évente, és nagyjából 200 ezerre tehető a fertőzött kiskorúak száma.

A nagyjából 67 millió lakosú Thaiföldön 2014-ben 450 ezer HIV-fertőzöttet tartottak számon, az egész világon pedig 37 milliót. A délkelet-ázsiai országban az 1990-es években még több mint egymillió fertőzött volt. Ezzel párhuzamosan sikerült a fertőzött nők számát is jelentősen csökkenteni: míg körükben 2000 15 ezer új esetet regisztráltak, addig 2014-ben már csak 1900-at, ami 87 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az ENSZ szakosított szerve szerdai jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a kórokozóval fertőzött nők 15-45 százalékos valószínűséggel adják tovább a vírust a gyerekeiknek a terhesség, szülés vagy szoptatás közben, de ennek kockázata egy százalékra csökken, ha ezen időszakokban az anyák antiretrovirális szereket kapnak.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium szerint a délkelet-ázsiai országban a HIV-vel fertőzött nők 98 százaléka ingyenesen hozzájut ezekhez a gyógyszerekhez, így kevesebb mint 2 százalékra csökkent a vírust gyerekének továbbadó anyák aránya.

A thaiföldi hatóságok úgy becsülik, hogy 2000-ben mintegy ezer újszülöttet fertőzött meg a kórokozó, s ez a szám 2015-re 90 százalékkal csökkent: tavaly az egész országban mindössze 85 ilyen esetet jegyeztek fel, ami már megfelel a feltételeknek, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy az ENSZ elismerje a jelenség felszámolását. A siker kulcsa a rendkívül hatékonnyá vált terhesgondozás, amely a nagyvárosok és a legszegényebb falvak lakóira egyaránt kiterjed. Fontos megjegyezni azonban, hogy több százezer bevándorló nő már nem jut hozzá ehhez az ellátáshoz, így körükben az ország bizonyos részein az átlagosnál két-háromszor nagyobb a HIV-fertőzöttek aránya.

A WHO szerint a világon évente nagyjából 1,4 millió HIV-fertőzött nő esik teherbe, többségük a fejlődő államokban és különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×