eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Szeretne olyan autót, amelyet évente egyszer kell csak teletankolni?

A genfi autószalonon mutatták be azt a hibrid sportautót, amelyet mindössze egyszer kell teletankolni évente.

A gyártó amerikai Fisker szerint az autót benzinnel csak egyszer kell teletankolni évente, ha naponta nem mennek vele többet 80,5 kilométernél, és minden éjszaka feltöltik.

A hátsókerék-meghajtású, négyajtós autóban egy kis benzinmotor és egy lítiumion akkumulátor működik - teljes harmóniában. Emellett felszerelték egy opcionális napelem tetővel is, amelynek segítségével könnyebben feltölthető, és egyben ez szolgáltatja a belső hűtést is.

Henrik Fisker hangsúlyozta, hogy az autó akkumulátorát otthon is fel lehet tölteni - akárcsak egy mobiltelefont. Az akkumulátor élettartama több mint tíz év. A titok pedig az, hogy a meghajtást nem a benzinmotor, hanem az elektronikus biztosítja.

A meghajtás technológiáját a Quantum Texhnologies dolgozta ki. Hasonlót használnak az amerikai hadsereg különleges erőinek egyik specialista egysége, a Delta Force; olyan járművük van, amely hangtalanul közlekedik az ellenséges hátországban, és minimális mennyiségű energiát fogyaszt.

A Fisker Karma ára 13,8 millió forint, a piacra 2009 végén vezetik be, és a tervek szerint évente 15 ezer darabot gyártanak belőle. A 2009-es termelés már el is kelt.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×