eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Áttörés a szárazságtűrő növények megteremtése felé

Finn és amerikai tudósok arról számoltak be, hogy megtalálták azt a növényi gént, amely a szabályozza az élőlény által elnyelt szén-dioxid és a kibocsátott vízgőz mennyiségét. A felfedezés segíthet szárazságtűrő növények létrehozásában, és az éghajlatváltozás hatásának mérséklésében.

A növények kulcsfontosságú szerepet játszanak az éghajlat alakításában, hiszen üvegházhatású szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, azokon az apró pórusokon át, amelyeken keresztül oxigént és vízgőzt bocsátanak ki. Szélsőségesen száraz, meleg idő esetén a növény akár a víztartalmának a 95 százalékát is elveszítheti.

A tudósok évtizedek óta igyekeznek megtalálni azt a gént, amely a pórusok működését, összehúzódását és kitágulását irányítja. Most finn és kaliforniai kutatók a Nature-ben publikálva arról számoltak be, hogy azonosították a folyamat genetikai szabályozóit.

A szakemberek szerint ennek megértése megnyithatja az utat olyan növények létrehozása előtt, amelyek kevesebb vízgőzt bocsátanak ki, így szárazabb körülmények között is életben maradnak, a széndioxid-elnyelőképességük ugyanakkor nem csökken.

A Helsinki Egyetem egyik professzora úgy fogalmazott, hogy felfedezésük az első lépés ezen az úton.

"Ez még mindig több évre van, de a mostani publikáció előtt nem volt ismert egyetlen összetevő, amelynek ennyi hatása van, nem volt célpont a módosítás számára" - tette hozzá Jakko Kangasjarvi.

Szakemberek úgy becsülik, hogy a következő húsz évben elkezdődhet a felfedezés eredményeinek felhasználásával létrehozott, genetikailag módosított haszonnövények termesztése.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×