eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga

Meglesték a Merkúr sötét oldalát - nézze meg Ön is!

A Merkúr részletesen soha meg nem figyelt oldaláról készített felvételeket a NASA űrszondája, mintegy 200 kilométeres magasságból.

A Naprendszer legkisebb bolygóját a Mariner 10 űrszonda 1974-ben és 1975-ben kétszer is lefényképezte, de mindkét alkalommal ugyanarról a félgömbjéről készültek a felvételek, így a Merkúr másik oldala sötétben maradt.

Hétfőn azonban a NASA Messenger űrszondája mintegy 1200 nagyfelbontású képet rögzített, ezek felét az eddig részleteiben ismeretlen féltekéről. A képeket a körülbelül 10 kilométeres objektumok is tisztán kivehetők.

A szakemberek számára különösen érdekes, hogy felvételek készültek a Caloris-medence nyugati részéről is.

Az aszteroida- vagy üstökös-becsapódás nyomán keletkezett medence az egyik legnagyobb a Naprendszerben, és a képeken tisztán kivehető, hogy világosabb a színe a környező vidékeknél, így minden bizonnyal az összetétele is más, és szokatlan, sötét szegélyű kráterek vannak a belsejében.

A felvételek többségét a NASA a következő két hétben hozza nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 10:59
×
×
×
×