eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Nem volt vesztegetnivaló idejük a dinoszauruszoknak

Korán, nyolc-tízévesen hozták világra első utódaikat a dinoszauruszok, jóval azelőtt, hogy elérték volna felnőtt korukat - ezt sugallják a maradványok.

Bár a hüllőktől származtak és madarakká fejlődtek, a dinoszauruszok olyan gyorsan nőttek, és olyan fiatalon hozták világra első utódaikat, mint a ma élő emlősök.

A Kaliforniai Egyetem kutatói néhány rendkívül fiatal nőstény dinoszaurusz maradványaiban olyan szövetet találtak, amely lehetővé tette, hogy az őslények tojást rakjanak.

A kutatók az állatok - egy húsevő Allosaurus és egy növényevő Tenontosaurus - sípcsontjában medulláris csontot találtak: ez az a csont, amely a tojáshéj képződéséhez szükséges kalciumot biztosítja.

A csontok fejlettségéből a szakértők arra következtettek, hogy a két nőstény a dinoszauruszok átlagos, 30 éves élettartamához képest nagyon fiatal, mindössze nyolc-, illetve tízéves volt.

Sok csontot kellett felvágni


"Szerencsénk van, hogy rátaláltunk ezeknek a nőstényeknek a fosszíliáira. A medulláris csont csak három-négy hétig van jelen az éppen nemzőképes állatokban, így sok dinoszauruszcsontot kell felvágni ahhoz, hogy jó esélyünk legyen rábukkanni egy ilyenre" - mondta a Kaliforniai Egyetem kutatója, Sarah Werning.

A medulláris csont vizsgálata másra is fényt derített: a dinoszauruszok gyorsabban növekedtek, mint a ma élő hüllők, és nem volt sok idejük a szaporodásra teljes kifejlődésük után, hiszen életüket ragadozók fenyegették.

Lehetséges tehát, hogy a bolygón 125 és 105 millió évvel ezelőtt, a kora-krétakorban Észak-Amerikában élt Tenontosaurusnak azért kellett fiatalon szaporodnia, hogy biztosítsa a faj fenntartását.

A medulláris csontok felfedezése tovább erősíti azt a nézetet, amely szerint a dinoszauruszok inkább hasonlítottak a madarakra, mint hüllőkre, és bizonyíthatja azt is, hogy a ma élő madarak szaporodási szokásai a 200 millió évvel ezelőtti időkben gyökereznek.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 10:59
×
×
×
×